Van Hendaye (F) naar l'Escala (ES)

Verslag III: Djoen geeft hekje een kusje (Larrun- Campan)

Thalassa III. Geen Aubisque, wel Col du Tourmalet from Marlin Burkunk on Vimeo.

 

Col de Aubisque
(gesloten ivm wegwerkzaamheden; verdomme, geen Wim van Est monument)

Alternatief:
Col de Spandelle de juiste aanrijroute was even zoeken. Ik heb slechte benen of te veel gedronken gisteren. Het gaat erg moeizaam allemaal. Ik kruip als  een natte krant omhoog.

Bekijk de rit op https://www.relive.cc/view/1034725459

 

 

 

Col de Spandelle (1378 m)
1. Djoen
2. JM
3. Joost


Afdalen naar:

Djoen haalde een bocht niet op de hoogte van Argelès-Gazost en klapte ongelukkig op een hekje (frame in tweeën, Djoen gelukkig alleen zwelling op bovenbeen en hier en daar behang er af). Volgens mij zitten we nu recht onder Lourdes. Niet toevallig. Djoen heeft geen kaarsje gebrand.

 

We zijn redelijk geschrokken en overmand door de hitte. Het is belachelijk heet. Bij een hard stromende rivier gaan we pick-nicken: en afkoelen

Afkoelen voor de beklimming van de Col du Tourmalet, de hoogste col uit onze tocht.
“Zeg Homerus, waar blijven die SIRENEN nou? Of zijn ze al veranderd in rotsblokken?”  #nepmythe

Na het pootje baden besluiten we om naar  Luz-Saint-Sauveur te gaan en daar nog even de ergste hitte te overleven op een terrasje. Toch gaat iedereen op pad om 15.00 uur. Het wordt toch niet koeler, is de theorie en je kunt er maar beter vanaf zijn.
KLaas en Djoen (natuurlijk: heeft dijbeen blessure) gaan alvast in de bus zitten. Rinus laat het ook lopen en gaat in de bus.
Ik weet Joost zo ver te krijgen dat hij toch start. We gaan samen. En hij gaat goed. Ik besluit alles in mijn eigen tempo te doen. Het is bloedheet en ik voel me misselijk. Ik kom weer onder de magische grens van 9 km/u. Gadverdamme.

 

Het is wel prachtig hier. Ik word gepasseerd door zo’n wereldfietser in een fel geel shirt en zijn kampeeruitrusting op zijn achterwiel. Hij blijft heel irritant voor mij rijden en slingeren. Ik ben blij dat hij uiteindelijk sneller klimt en op weg gaat naar Joost. Daar mag hij Joost gek gaan maken met zijn gezwiep.

 

 


Col de Tourmalet
1. Jan Repko,
2. Joost,
3. Marlin
4. JM
5. Ricardo
6. Gerard (3.8 km, klim naar top Tourmalet!)
(afstappers: Rinus, Klaas, Djoen)

Afdalen naar Campan, hotel des Deux Cols in Campan

 

 

In Campan zijn ze op ons voorbereid. Mooi hotel, mooi kerkje en een reserve bezemwagen (voor als het allemaal niet meer gaat).

Het beeld van Eugene Christophe valt een beetje tegen.

Een jaar nadat hij tweede was geworden in de Tour van 1912 is Eugene Christophe de grote favoriet voor de eindzege van de Ronde van Frankrijk van 1913. In de zesde etappe lijkt Christophe een geslaagde greep naar de macht te doen. De winnaar van het jaar ervoor, Odile Defraye moet door uitputting opgeven en samen met diens landgenoot Thys gaat Christophe op de flanken van de Tourmalet in de aanval. Vlak voor de top wordt hij door een onoplettende chauffeur licht aangetikt* en komt hij ten val. Even voelt hij aan zijn benen en zijn schouders. Zelfs geen schrammetje. Opgelucht wil hij weer op zijn fiets stappen. Dan ziet hij dat zijn voorvork is gebroken. In die tijd stond er dan geen nieuwe fiets klaar. Mankementen aan de fiets moesten eigenhandig worden gerepareerd. Niemand, maar dan ook niemand mocht een helpende hand aanbieden. Ieder andere wielrenner zou hier hebben opgegeven. Zo niet Eugene Christophe. Met de kapotte fiets aan de hand loopt hij bijna 15 kilometer naar het dichtstbijzijnde gehucht, Sainte-Marie-de-Campan. Hier gaat hij in de plaatselijke smederij aan de slag. Als hij op een gegeven moment met de vork in de ene hand en de zware hamer in de andere, de blaasbalg even door het zevenjarige zoontje van de smid laat bedienen, krijgt hij prompt een tijdstraf van tien minuten van de oplettende official die alles goed in de gaten houdt. Na een kleine vier uur is hij eindelijk klaar. De smid geeft hem nog een homp brood mee en Christophe legt de resterende kilometers naar Luchon fietsend af. De Tourzege kan hij dit jaar vergeten. Die ging uiteindelijk naar zijn medevluchter Philippe Thys.

 

 

 

https://www.relive.cc/view/1034725459