Augmented reality op mobiel, tablet en computer – een stand van zaken
Door je mobiel op een restaurant te richten meteen weten of het lekker is
Met de app van het bedrijf Layar (>>) is het mogelijk. Layar heeft een browser ontwikkeld waarmee je met verschillende layer-categorieën jouw nabije werkelijkheid kan verrijken (educatie, stadsrondleidingen, eten&drinken, kunst, gezondheid etc).
Denk aan praktische vragen als ‘waar is hier een pinautomaat in de buurt?’ maar ook aan vragen als ‘welk cijfer gaf men gisteren aan het restaurant waar ik nu voor sta’ en in de toekomst: ‘krijg ik nog geld van de vriend die nu voor mij staat’.
Het werkt allemaal vrij simpel – als het werkt. Natuurlijk konden we via Google maps al layers raadplegen die op de geografische kaart in je browser waren aan te klikken (toon mij alle restaurants, benzinepompen, cafe’s op de kaart) maar in de praktijk bleek deze stap voor de gemiddelde gebruiker toch te abstract. Door Layar te activeren op je mobiel, en je camera te richten op een object in de straat, gaat het een stuk gemakkelijker.
Laat we een bekend voorbeeld noemen. Als je op zoek bent naar koophuizen dan download je tijdelijk op je mobiel de gratis app van Funda. Via de app zie je meteen op Google maps welke huizen te koop staan en wat ze kosten. Je krijgt dan niet alleen een mooi overzicht op postcode of op prijs maar als je wilt kun je ook een beeld krijgen van de huizen om je heen zonder iets in te vullen. De satelliet verbinding van je mobiel zorgt er immers voor dat je alleen die huizen te zien krijgt in je directe omgeving! Nou konden we dit al een paar jaar. Maar door de komst van een cameralens op je mobiel is aan dit overzicht een extra dimensie toegevoegd die de gebruikersvriendelijkheid een enorme duw vooruit geeft. Met een browser als LAYAR wordt het beeld van de geografische kaart (de schematische weergave van de werkelijkheid) in het display van je mobiel, vermengd met echt beeld van de realiteit.
Het lijkt een manier van informatie-presentatie die mensen beter begrijpen. Ik richt de cameralens van mijn mobiel op een huis in de buurt waar ik ben. En in beeld zie ik niet alleen het huis zelf maar ook met allerlei ‘augmented’ informatie daarom heen. De vraagprijs; hoeveel bezoekers al deze vraagprijs hebben opgevraagd; hoe lang het te koop staat; hoeveel NRC-lezers de buurt kent, als ik hem op het dak richt zie ik dat er al twee keer een vergunning voor een dakopbouw niet verleend is. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Om dat mensen niet graag rondlopen met een mobiel in de lucht gestoken, kun je verwachten dat in de nabije toekomst een bril met een ingebouwd beeldschermpje net zo gewoon is als nu je headset van je mp3-speler.
Augmented Reality(1) Inleiding ( >> lees verder)
(2) De layer van Layar ( >> lees verder)
(3) De marker met QR-code ( >> lees verder) (4) De magische advertentie (>> lees verder)
(5) De magische brochure (>> lees verder)
(6) De magische verpakking (>> lees verder)
(7) Het virtuele pashokje (>> lees verder)
(8) De magische spiegel (>> lees verder)