Augmented reality op mobiel, tablet en computer – een stand van zaken
Met een zwart-wit blokje de kernboodschap vertellen
Je ziet ze steeds vaker: de gestippelde blokjes op een billboard, op een productverpakking of in een krantenadvertentie. Het lijkt op het systeem van de streepjescode. Met je mobiel kun je deze ‘marker’ of tag sannen en allerlei extra informatie ontvangen, direct op het scherm van je mobiel of tablet. Het enige dat je nodig hebt is een app die deze ‘Quick Response (QR)-code’ kan lezen. De ingebouwde camera waarmee je de marker scant is bijna standaard geworden op elk mobiel apparaat.
De mogelijkheden zijn legio. De marker kan zich bevinden op een advertentie in print (>>), op een billboard (>>), een spandoek(>>) of op een productverpakking (>>). Direct ontvang je op deze wijze (actuele) achtergrondinformatie over een product, evenement, vacature of kun je een online dienst ‘afnemen’.
Eigenlijk is dit geen Augmented Reality (het toevoegen van informatie aan bestaand beeld) maar markers worden altijd wel genoemd in verband met AR. Ik zou het eerder zien als een extensie of een vereenvoudiging van gegevensinvoer. Want je smartphone kan in een handomdraai de QR-code ‘vertalen’ in een:
– hyperlink die eigenlijk alles kan aanroepen: een website, een videoclip van YouTube, een afbeelding of de app store zonder dat de gebruiker een lastige url in hoeft te tikken.
– e-mailadres
– leesbare tekst
– sms
– telefoonnummer
Zo kun je een voorbijganger op straat die langs een billboard loopt (of zelfs een website-bezoeker op een computer) een groot gebruikersgemak bieden: hij hoeft geen ingewikkeld websiteadres of telefoonnummer in te tikken of te onthouden maar slechts een foto te maken van de marker. Daarna laat zijn smartphone direct de website, te bellen nummer of de leestekst zien.
Calvin Klein censureert haar printcampagne zelf door een QR-code te tonen in plaats van de gebruikelijke ‘schokkende’ foto’s
Mooi voorbeeld is de campagne van kledingmerk Calvin Klein in het najaar van 2010 in New York. Op een billboard op een sloophuis zien we een grote marker in rood en voor de rest…niets. Alleen door de marker te scannen kunnen de nieuwsgierige passanten op hun eigen mobiel de zwart-wit foto’s van de rondborstige Lara Stone bekijken.
Gebruik van markers bij online shopping in Korea
In 10 seconden zelf een tag of marker maken
Op verschillende websites kun je nu zelf zo’n gecodeerde tag aanmaken (>>). Je tikt een tekstje of een websiteadres in en er ontstaat een plaatje dat je kunt gebruiken op een etalage-ruit, als visitekaartje op een badge – you name it.
Scan maar eens met je QR-code app deze marker:

(1) Inleiding ( >> lees verder)
(2) De layer van Layar ( >> lees verder)
(3) De marker met QR-code ( >> lees verder) (4) De magische advertentie (>> lees verder)
(5) De magische brochure (>> lees verder)
(6) De magische verpakking (>> lees verder)
(7) Het virtuele pashokje (>> lees verder)
(8) De magische spiegel (>> lees verder)