Home Ā» dali

dali

'De volharding der herinnering', Salvador Dali (1931)
'De volharding der herinnering', Salvador Dali (1931)
Op het schilderij is een grote bruine leegte te zien. In de rechterbovenhoek bevinden zich gouden bergen die aan hun linkerkant uitlopen in zee. Linksonder is een soort houten blok te zien met daarop een slappe klok die over de rand hangt en een rode klok waarop mieren zitten. Meer naar achteren bevindt zich een kleine dode boom met een tak waarover nog een derde slappe klok hangt. De slappe klokken zijn een verbeelding van de betrekkelijkheid van de tijd. De relativiteitstheorieen van Einstein, die dit effect beschrijven, waren in de jaren twintig van de twintigste eeuw beroemd geworden. DalĆ­ was hierin geĆÆnteresseerd.
Dali wil met de smeltende horloges in het schilderij ā€˜De volharding der herinneringā€™ (La persistĆØncia de la memĆ²ria) misschien wel zeggen: herinneringen smelten, zijn vloeibaar: zij worden door de tijd in je hoofd aangepast en verliezen realiteit.

šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦· tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren