hannibal route burkunk
Home » wielrennen » hannibal » Water naar de zee dragen, dag 4 (Pyreneeëntocht West -> Oost)

Water naar de zee dragen, dag 4 (Pyreneeëntocht West -> Oost)

Maandag 12 september 2022

Van Vezza d’Alba naar Sauze di Cesana

Verblijfplaats: Via principale 17, 10054 Sauze di Cesana
Afstand:
Lokaties:
Komoot
GPX: download: Dag2.gpx
Strava:

Ontdek je plekje

Saai stuk tot aan de Alpen. Vlak

Route-feitjes

De Piemonte is wanneer je dichter de Alpen nadert wat minder liefelijk en plat. Je rijdt eigenlijk zo’n 100 km door een vlak dal met minder mooie steden en landschap. De Alpen liggen wel in de verte te wachten om beklommen te worden. Je ziet ze mooi opdoemen. Onze route loopt via het stadje Pinarelo. Op komoot werd daar enthousiast een fietspad beschreven maar dat viel in de praktijk erg tegen. Eigenlijk spaart iedereen zijn krachten voor het einde van deze tocht: op 2000 meter hoog eindigen op de Col de Sesteriere. Die beklimming begint eigenlijk al als je de Alpen binnenrijdt na Pinarelo: het loopt heel flauw omhoog (1% ofzo) langs een rivier, de bergen in. In het dorpje Perosa Argentina begint de kom, 14 km voor de top. Dan gaat het wel iets meer omhoog met soms stukken van 6 % maar met 3% gemiddeld is dit toch een loper. Door zijn lengte (34 km vanuit Pinarelo) is het toch oppassen voor onderschatting.

Het skidorp Sestriere op 2000 m. ontstond toen de baas van het Fiat-concern, Giovanni Agnelli, in 1930 grond kocht op deze barre hoogten en er daarop twee torengebouwen als hotels liet bouwen in de rationele architectuur die toen in het fascistische Italië domineerde (beide gebouwen bestaan nog steeds en domineren het skioord. Tegelijk werden er skiliften aangelegd. In 1952 werd de 11 etappe van de Tour de France ( Bourg-d’Oisans-Sestrière, 182 km) gewonnen door Fausto Coppi. Hij finishte alleen op de Colle de Sestriere in Italie met een voorsprong van 7 min op nummer 2.

In 1997 werden in Sestriere de Wereldkampioenschappen alpineskiën georganiseerd. Sestriere was negen jaar later een van de locaties buiten Turijn waar de Olympische Winterspelen 2006 plaatsvonden. Sestriere ligt ongeveer 100 km van Turijn en beschikt over een enorm wintersportcomplex. Op de Sestriere Borgata en de Sestriere Colle waren dat de belangrijkste wedstrijden voor het alpineskiën. Tomba behaalde hier zijn successen.

Sergey Bubka sprong er in 1994 het wereldrecord polsstokhoogspringen van 6,14 meter.

🦷🦷🦷🦷🦷 tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren