de renner fc trappist quiz
Home » FC Trappist » Doe de FC Trappist ‘De Renner’-quiz (vorm: petje op, petje af)

Doe de FC Trappist ‘De Renner’-quiz (vorm: petje op, petje af)

Heb jij als wielertoerist ‘De Renner’ wel 20x gelezen of alleen als samenvatting voor je examen Nederlands? Doe dan de FC Trappist De Renner-quiz (Petje op, Petje af) en test je kennis van de klassieker van Tim Krabbé uit de wielerliteratuur

door:  Trappisten Burkunk, Dominicus en Giljam (powered by Ger Bikes)

Ga naar: 
https://join.quizizz.com 
en vul de gamecode 56896384 in.

Vul alleen je naam in om je te registreren, je hoeft geen account aan te maken en speel direct de quiz tot 5 september 2020. Het zijn 22 vragen.

‘De Renner’ (1978) van Tim Krabbé

De schrijver Tim Krabbé situeerde zijn wielerboek ‘De Renner’ rondom de Mont Aigoual, een van de hoogste bergen in de Franse streek de Cevennen. In de Tour de France van 2020 is deze berg de plek van aankomst van etappe 6. Dus het boek zal weer in de belangstelling staan. Vandaar dat ik de quiz binnen mijn blog maar eens herhaal. Waarom is dit boek eigenlijk zo’n klassieker geworden?
Krabbé doet niet alleen verslag van een amateur-wielerwedstrijd – waaraan hij in de jaren zeventig met zijn wielerclub uit Anduze meedeed – maar ontrafelt in zijn verhaal ook de geheimen achter de wielersport. Daarmee is het boek een soort heilig geschrift geworden – standaardkost voor iedereen die meer wil begrijpen van koersen. Zoals in elk heilig geschrift wordt het boek afgewisseld met verhalen over heiligen. Korte hagiografieën over klinkende namen als Poulidor, Anquetil, Mercxx maar ook Nederlandse heiligen als Peter Post, Jan Raas en Gerrie Kneteman komen voorbij. In de Renner legt Krabbé ook het speciale wieleridioom vast. En de speciale wielermentaliteit. Hij schrijft over de kunst van het lijden. Over het genieten van de schoonheid van zijn bruine polsen in de zon. De wil om te winnen. De tradities, de rituelen en de tactiek.

Mont Aigoual opgenomen in de Tour de France in 2020

De Mont Aigoual, beschreven in ‘De Renner’, is in 2020 ook de aankomstplek van de zesde etappe uit de Tour de France. Helaas heeft de organisatie van de TdF voor de andere zijde gekozen om de Mont Aigoual te beklimmen. Tim Krabbé laat zichzelf en zijn tegenstanders namelijk vanuit het plaatsje Trèves via de D157 naar Camprieu fietsen. Vandaar klimmen ze via de D968 naar de Aigoual waar de finale begint, de afdaling naar het plaatsje Meyruies.

Ik schakel, ik leg mijn polsen naast elkaar op het stuur en trap. Klimmen. Deze klim gaat vijftien kilometer duren. (…) Deze vijftien kilometer voeren ons naar het 546 meter hoger gelegen dorpje Camprieu.

Kilometer 89-90, ‘De Renner’ (1978), pag

Camprieu. En Camprieu weer uit – daar is de honderd meter lange glooiing omlaag waar ik drie kwartier naar heb verlangd. Drieeneenhalf uur gekoerst, nog een uur te gaan; op kop Kleber en Krabbe.

Kilometer 104-106. ‘De Renner’ (1978), pag

Zes kilometer klimmen naar de top van de Aigoual. Een bord: “Nationaal park van de Cevennen. Voorzichtig met vuur”. Verder, hoger, kouder.

Kilometer 108. ‘De Renner’ (1978), pag

Het bos heeft zich weer gesloten. Drie kanshebbers nog, de wedstrijd is zijn laatste uur ingegaan. Kleber op kop. Nog vier kilometer naar de top van de Aigoual.
Ineens weet ik dat ik ga demarreren.

Kilometer 110-111. ‘De Renner’ (1978), pag

De profs volgen in 2020 alleen de laatste 7 km van de door Krabbé beschreven klim naar de Mont Aigoual. Zij komen uit l’Esperou en hebben dan net de Col de La Lusette (11.7 km 7%) achter de rug.


Wielerromantiek

Voor veel wielertoeristen in Nederland en België is de Mont Aigoual (de Waterberg) uit ‘De Renner’ een heilige plek. De klim vanuit Camprieux er naar toe is een soort bedevaartroute geworden. De wedstrijd van 140 km (een achtje met het stadje Meyruies in het midden) is uitgegroeid tot een klassieke mythe in de fantasie van menig wielertoerist. Op de hoogvlakten van de Cevennes fietsen, en afdalen in de gorges, is pure wielerromantiek. Want een amateur waant zich pas een echte wielrenner als hij in gedachten tijdens zijn deelname aan de Tour de France, dansend naar de top van een hoge col fietst. In de bloedhitte. Volgauto’s met dubbele claxons achter zich. Voor zich moto 1. Af en toen omkijken of er wordt gereageerd in het peloton op zijn briljante ontsnapping. Ondertussen met zijn bidon water over zijn hoofd sproeiend.
Vorig jaar speelde ik de wedstrijd met mijn wielerclub FC Trappist voor de tweede keer na. Met meer dan 40 gelovigen organiseerden we weer een wielerwedstrijd over hetzelfde parcours. Om de parcourskennis van de deelnemers te testen organiseerden we op de camping deze petje-op, petje-af quiz (https://join.quizizz.com : gamecode 119680) over de inhoud van het boek ‘De Renner’ .

Doe De Renner-quiz en maak kans op zo’n fantastische Lege Levens FC Trappist-bidon.

Ga naar: 
https://join.quizizz.com 
en vul de gamecode 56896384 in.

De Renner Lege Levens bidon FC TRappist

“Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.” 
Tim Krabbé, ‘De Renner’ (1978), p 7.


Leaderboard per 29 augustus 2020

  1. Rork (86% goed)
  2. Dingetje (77% goed)
  3. Joop van Gangel (73% goed)
  4. Frans van Griensven (73% goed)
  5. Willard (73% goed)
  6. Jan Maarten Deurvorst (68% goed) 
  7. Kees 68% goed) 
  8. Manja (64% goed)
  9. Joost (64% goed)
  10. Julian Sauveplane (61% goed)
  11. Peter Valckx (59% goed)
  12. Tjebco (59% goed)
  13. 2 (55% goed)
  14. Christophe Barthélemy (54% goed)
  15. Nguy?n Xuân H?i (41%)
  16. Knots (18% goed)
  17. Natascha (9 % goed)
  18. Buzz Barthélemy (0% goed)

🦷🦷🦷🦷🦷 tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren