Home » waardevol » (H)eerlijke jaren ’50: wederopbouw en woningnood

(H)eerlijke jaren ’50: wederopbouw en woningnood

Na het bekijken van deze serie kun je alle drogredenen die je ouders, groot geworden in de jaren ’50, je altijd voorschotelden, beter begrijpen. En ook weer je ouders die zulke ouders hadden.

*** NPOstart (docu)

Het is nu moeilijk voor te stellen maar in de jaren ’50 kwam in de katholieke dorpen in Noord-Brabant de pastoor gewoon thuis en informeerde dwingend bij jonge stellen wanneer zij van plan waren om het gezin uit te breiden. Terwijl ook in deze agrarische regio van Nederland de economie opnieuw moest worden ‘opgebouwd’ en de keuterboeren met moeite hun hoofd boven water konden houden. Desondanks kreeg het gezin Mill-Langenboom, naar goed katholiek gebruik, 24 kinderen! Een record waarmee ze in 1951 het tijdschrift de Panaroma haalde.

Titel: Heerlijke jaren ’50 (okt 2021)
Beoordeling:   ***
Genre:  Documentaire
Uitzendkanaal: NPOstart

Het is een schokkend beeld uit aflevering 1 van ‘De (h)eerlijke jaren 50’, een vierluik over die zuinige periode waarbinnnen de wederopbouw van Nederland na de oorlog plaatsvindt. Iedereen met ouders van voor de oorlog, herkent de mentaliteit van zuinigheid en hard werken, zonder vragen te stellen. Pas in de jaren ’60 kon deze generatie vruchten plukken van de welvaartsmaatschappij, die misschien wel dankzij de mentaliteit van de jaren ’50 is opgebouwd.

INDO’S ROT OP stond er in de jaren ’50 in Den Haag op een muur gekalkt

Maar die tijd van wasmachines, koelkasten, televisies en een WW-uitkering is in aflevering 2 (Den Haag: woningnood & repatrianten) nog ver weg. We zien hoe in deze stad de gemeente de woningnood probeert op te lossen door mensen met een ruim huis te dwingen kamers af te staan. Een maatregel waar ook de repatrianten, die na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland kwamen, profijt van hadden. Hun komst werd overigens niet door elke Hagenees gewaardeerd. In de aflevering zien we een amusant verslag van drie prachtige Indo-rockabillies van in de tachtig die met bravoure vertellen over de vechtpartijen die zij hadden met de witte ‘belanda’s’.

Hierna komt de Zaanstreek (communisme & consumenten) en het Groningse Stadskanaal (industrie & onderwijs) aan bod. Iedereen die geïnteresseerd is in naoorlogse geschiedenis van Nederland moet deze serie zien. Plotseling kun je alle drogredenen die je ouders uit de jaren ’50 je altijd voorschotelden, beter begrijpen. Ik bedoel dan: als het ging om de hoogte van je zakgeld, je fiets die aan vervanging toe was of als je je bord spruitjes niet wilde opeten.

Na Brabant en Den Haag komen de Zaanstreek (communisme & consumenten) en het Groningse Stadskanaal (industrie & onderwijs) aan bod. Iedereen die geïnteresseerd is in naoorlogse geschiedenis van Nederland moet deze serie zien.Top Postings: tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Snel bladeren