Kan ‘augmented reality’ een leven redden?

Bestaan er al mobiele toepassingen van ‘augmented reality’ op het gebied van acute hulpverlening? Altijd handig om dat eens uit te zoeken. Deze gebruikersgroep stelt namelijk hoge eisen op het gebied van gebruikersvriendelijkheid, praktisch nut en snelheid. Een app op het gebied van zorgverlening moet meteen goed werken, zonder wachttijd en overbodige toeters en bellen. Want het gaat soms om het […]

Bestaan er al mobiele toepassingen van ‘augmented reality’ op het gebied van acute hulpverlening? Altijd handig om dat eens uit te zoeken. Deze gebruikersgroep stelt namelijk hoge eisen op het gebied van gebruikersvriendelijkheid, praktisch nut en snelheid. Een app op het gebied van zorgverlening moet meteen goed werken, zonder wachttijd en overbodige toeters en bellen. Want het gaat soms om het redden van levens.

Paniek: waar hangt in hemelsnaam de AED?

De kast waarin de defibrillator zit opgeborgen

Via de website van de Radboud Universiteit Nijmegen ontdekte ik dat er een zogenaamde AED-layer bestaat voor je mobiel. AED is een afkorting van Automatische Externe Defibrillator, een computergestuurd toestel dat in staat is levensbedreigende hartritmestoornissen op te sporen, te analyseren en eventueel te behandelen door middel van een elektroshock. Je ziet dat soort apparaten in een groene tas of bak steeds vaker in openbare gebouwen aan de muur hangen. Ook op de hockeyclub zag ik er laatst een achter de bar.
De AED-layer geeft een geografisch overzicht op je mobiel van de locatie van de apparaten in je directe omgeving. Stel dat iemand bij de bushalte, waar je staat te wachten, een hartaanval krijgt dan weet je in de blinde paniek natuurlijk nooit waar zo’n ding te vinden is. Nog even afgezien van de vraag dat je direct begrijpt hoe een dergelijk apparaat werkt en of je het durft te gebruiken. Maar theoretisch is het heel nuttig als je via je mobiel direct kan zien waar de dichtsbijzijnde AED hangt. Dat staat buiten kijf.

Bij een hartaanval is een lange laadtijd van de layer funest
Pauzerend op de trap bij de ingang van mijn flexplek in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (een plek met veel bezoekers) besluit ik de AED-layar eens te starten. Je kan nooit weten, niet waar? Het starten van de Layar-app duurt veel te lang. Ligt dat aan mijn T-Mobile-verbinding of is het app die om veel bandbreedte vraagt? Als consument blijf je altijd gissen. In het geval van een hartaanval is deze wachttijd natuurlijk funest. Je moet er niet aan denken dat jij op het laden van een layer moet wachten, terwijl er iemand voor je voeten ligt dood te gaan.

Gelukkig een hit: op 500 meter lopen hangt een AED!

De layar geeft het restaurant aan. Kijk je nog een keer blijkt het achter het restaurant te zijn!

Enfin, na een minuut vult het scherm van mijn mobieltje zich met beeld: rechtsboven het cirkelvormige ikoontje met een aantal stipjes die vertellen in welke richting ik moet kijken. Ik draai met mijn camera rond en zie het AED-ikoontje verschijnen wanneer ik op het restaurant bij de OBA richt. Hangt-ie daar? Nee, helaas. Het is achter dat gebouw. Op het balkje onderin lees ik namelijk “Passengers Terminal”, op 500 meter lopen. Hij hangt bij de receptiebalie. Waag ik de sprint of wacht ik op de inmiddels door de portier gebelde ambulance? Of is het al te laat? Een moeilijke beslissing.

Beslissing van de gebruiker beïnvloeden

Ook bij deze app geldt weer: het idee is goed, het levert waardevolle, aanvullende informatie op die een beslissing van de gebruiker kunnen beïnvloeden. Een ding staat vast. Zonder deze layar had ik nooit geweten waar de dichtsbijzijnde AED was.
De gebruikersvriendelijkheid, de snelheid en de gewenste info laten nog te wensen over. Het is de vraag of je in deze paniekerige situatie het reality-perspectief van het scherm wilt zien. Direct een geografisch kaartje met AED-ikoontjes is genoeg. Dan kun je zelf besluiten waar je naar toe kan gaan rennen.

Het liefst zo simpel dat mijn oma het ook begrijpt
Dit soort augmented reality-apps gaat vooral over het vinden, selecteren en presenteren van geografisch gebonden informatie/data. En dan het liefst zo snel en makkelijk mogelijk  dat mijn oma het ook begrijpt en handig vindt.
Googlemaps bood bijvoorbeeld reeds allerlei layers maar die toepassing ontaardde in een onoverzichtelijke chaos op je beeldscherm die bovendien niet geo-located was. Binnen deze app wordt door het gebruik van je ingebouwde GPS van je mobiel automatisch een filtering toepast. In noodsituatie’s wil je immers snel en alleen de meest relevante info tot je krijgen.
Je zou je kunnen voorstellen dat je bij deze AED-toepassing in de toekomst geen overzichtskaartje meer krijgt maar direct een wandelroute met de dichtsbijzijnde AED en van mij part alvast 2 regels hoe je het apparaat moet bedienen. Dan zou de toepassing er voor kunnen zorgen dat je een betere beslissing kunt nemen in een noodsituatie. Hopelijk een beslissing die levensreddend kan werken. En dan beantwoordt de AED-layer perfect aan zijn doel.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.