EEN VERGAARBAAK AAN DIGITAAL LESMATERIAAL
Het digibord wordt nog maar mondjesmaat gebruikt in het primaire onderwijs. Hoe komt dat? En wat zijn de mogelijkheden? Als buitenstaander gaf ik in de klas van mijn zoon via het digibord een reeks geschiedenislessen over ‘De Nieuwe Hollandse Waterlinie’. In vier postings een verslag van deze ontdekkingsreis in de wondere wereld van het smartboard – een onderwijsinnovatie die meer te bieden heeft dan de projectie van een knappend haardvuurtje in de klas met Kerstmis.
Waar haalt de leerkracht zijn digitaal lesmateriaal vandaan?
Goed, daar staan we dan als NewBee voor het digibord. De werking van het digibord is duidelijk. De kinderen hebben er zin in. Hoe komen we nu aan lesmateriaal om mee te werken? Het liefst met docentenhandleiding en leerdoelen. Elke juf of meester die zelfstandig op het web zoekt komt snel van een koude kermis thuis. Wat een onoverzichtelijke vergaarbak van verouderde portals, commerciële lokkertjes van leveranciers en goed bedoeld amateurisme. Daar word je niet vrolijk van. We lopen de opties even langs waaruit de beginnende webmeester of -juf kan kiezen, eind 2011. In volgorde van bruikbaarheid.
Vijf bronnen om digitaal lesmateriaal aan te boren:
- lesmateriaal dat als ‘digitaal lespakket’ is toegevoegd aan een leerlijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘Wereld in Getallen’ [link: http://www.malmberg.nl/Basisonderwijs/Methodes/Rekenen/De-wereld-in-getallen/Software-bestellen.htm ] van uitgeverij Malmberg.
- lesmateriaal gratis te downloaden van een geautoriseerde webportals als ‘Kennisnet’[link: http://po.digiborden.kennisnet.nl/lesmateriaal] of de wiki Wikiwijs [link: http://www.wikiwijs.nl/home/home.psml ] .
- lesmateriaal dat we via een commerciële webportal gratis kunnen downloaden van het web. Zoals SmartOpSchool [link:] http://www.smartopschool.nl/index.php?option=com_docman&Itemid=16&lang=nl ] (opgezet door Smart), Digibord op School [link: http://digibordopschool.nl] (opgezet door Sipke Kloosterman, eigenaar van Yurls [link:www.yurls.nl ) en voor het voortgezet onderwijs bijvoorbeeld De Digitale Klas (opgezet door Thieme-Meulenhoff).
- startpagina’s en persoonlijke websites van goed bedoelende andere webmeesters en -juffen. Deze bron kun je, met alle respect voor de eigenaren, beter overslaan. De lessen zijn van zeer wisselende kwaliteit, er ontbreekt vaak een docentenhandleiding en veel links zijn dood.
- lesmateriaal dat gratis kant-en-klaar via een themawebsite te downloaden is, inclusief docentenhandleiding en opdrachten. Een goed voorbeeld daarvan zijn de digi-lessen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie [link: http://www.hollandsewaterlinie.nl/pages/educatie.aspx ].
Digitaal lespakket
Voor mijn lessen op de vrijdagmiddag putte ik uit laatste bron. Veel educatieve themawebsites bieden momenteel direct te gebruiken lesmateriaal voor het digibord. Onder de knop ‘educatie’ of ‘scholen’ vindt de beginnend webmeester of -juf een compleet lespakket. Voor deze blog neem ik de ‘digitale lessen’ over De Nieuwe Hollandse Waterlinie onder de loep. Een saai onderwerp waar kinderen uit groep 7 en 8 niet direct warm voor lopen.

In 2010 kreeg deze linie de officiële status van cultureel erfgoed. Er kwamen subsidies beschikbaar om de verzameling forten te beschermen, te restaureren en beter op de kaart te zetten. Op de website vond ik vier lessen voor groep 7 en 8, speciaal ontwikkeld voor het digibord en compleet met docentenhandleiding en werkbladen.
Hoe wordt nu het digibord gebruikt om leerlingen van een groep 7 van het basisonderwijs iets te leren over een historisch onderwerp?
Lees verder
>> (3) Lesgeven met het digibord: een interactieve Isings
>> (4) Lesgeven met het digibord: het einde van het krijt-tijdperk?
Lees terug
>> (1) Lesgeven met het digibord: een reuze iPad aan de wand