header_lo burkunk

‘Lo and Behold:’ over de misgeboorte van het internet

** Amazon (documentaire)

Werner Herzog is een jaartje ouder natuurlijk. Hij maakte al documentaires toen ik nog in de wieg lag. Aan dit prestigieuze onderwerp heeft Opa Herzog zich in 2018 volkomen vertild. Het is de eerste docu besproken op deze blog die ik niets anders dan 2 sterren kan geven. Maar als je enkel geïnteresseerd bent in dat ene, bijzondere moment dat het eerste woordje over het net ging van de ene host in University of California in Los Angeles (UCLA) naar de andere host aan de oostkust, het Stanford Research Institute, dan moet je zeker kijken.

We typed the L and we asked on the phone, “Do you see the L?” “Yes, we see the L,” came the response. We typed the O, and we asked, “Do you see the O.” “Yes, we see the O. “Then we typed the G, and the system crashed … Yet a revolution had begun”

Zo ging het woord ‘LO’ (het begin van LOGIN) op 29 oktober 1969 over een web dat toen nog ARPANET heette. Een revolutionaire gebeurtenis die qua impact op de wereld misschien wel gelijk staat aan de uitvinding van de boekdrukkunst in de 15e eeuw.

Titel:  “Lo and Behold – Reveries of the Connected World”
Beoordeling:  **
Genre:  documentaire
Regie: Werner Herzog
Uitzendkanaal: Amazon

Helaas is Herzog niet in staat om de impact van deze revolutie in hoe wij informatie verzamelen, in zijn documentaire scherp te omschrijven en te duiden. Dit onderwerp staat nu eens echt ver van zijn bed. Zou het zijn leeftijd zijn? Hij begrijpt eigenlijk ook niet wat het internet precies is. Het world wide web is vanaf zijn ontstaan een verzameling aan elkaar gekoppelde netwerken wereldwijd. Deze nieuwe infrastructuur betekende zeker een grote verandering in ons mediagebruik maar het is en blijft niet meer dan een verzameling glasvezel en computers. Een mega-bibliotheek die onafhankelijk van tijd en plaats ons continue van informatie verschaft.

In de documentaire worden steeds andere moderne, technologische verschijnselen te pas en te onpas in verband gebracht met het web. Artificiële intelligentie, zelfrijdende auto’s, social media bashing, game-verslaving of de kolonisatie van Mars door Elon Musk zijn hoogstens verschijnselen die gerelateerd zijn aan het internet zoals een auto te maken heeft met een snelweg. Een groepje idioten die zich vanwege ingebeelde stralingsziekte zich terugtrekken uit de maatschappij of een groepje monniken die op hun mobieltje staan te turen in New York – het hoeft allemaal per definitie niet met ‘de connected world’ te maken te hebben. Als kijker blijf je teleurgesteld achter.
Het enige lichtpuntje is het laatste vraaggesprek met een astrofysicus. Hij haalt inzake de impact van het internet op onze cultuur een cartoon aan die dit heel simpel weergaf. Peter Steiner “On the Internet, nobody knows you’re a dog”  in The New Yorker van 1993(!) is in die zin visionair.

Herzog had eigenlijk met dit plaatje de documentaire moeten beginnen en vanuit dit perspectief het fenomeen moeten beschrijven. Toch is Werner Herzog de man van prachtige documentaires over outsiders als de Afrikaanse dictator Bokassa (1990) of over ‘Grizzly man’ (2005), de excentrieke jongen die zich alleen bij beren in Alaska thuisvoelt en uiteindelijk door zijn vriendjes wordt opgegeten. De meeste van deze documentaires zijn beschikbaar via het web. Daar moet je zeker naar kijken.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.