Persoonlijke groei door het spelen van een game
Is levensgeluk te koop? Je zou het de laatste tijd haast denken. ‘Wellness’ is een markt geworden. Bijna iedereen heeft een personal coach of volgt een cursus persoonlijke groei. De boekhandel wemelt van magazines en boeken over geluk. Binnenkort ligt een pondje levenskwaliteit bij de supermarkt in de aanbieding…
Zover is het nog niet. Gelukkig worden is hard werken. Je moet aan de slag. Alleen een boek lezen of cursus volgen heeft weinig zin. Bovendien is geluk zeer persoonlijk dus niet in een definitie te vangen. En de eeuwige vraag blijft natuurlijk: hoe bereik je dat, meer geluk in je leven? Je kunt bijvoorbeeld door oefening proberen je gedrag te veranderen. De meeste mensen zijn echter hardleers. Oude patronen zijn hardnekkig. We zijn een ster in vermijden en ontkennen. Een online spel op internet biedt nu uitkomst. De lifegame Mindbloom en de bijbehorende app brengen levensgeluk onder handbereik.
Zelfhulpboeken zijn duur, tijdrovend en weinig inspirerend
In 2008 ontwikkelde Chris Hewett het idee van een computerspel voor meer inzicht in je persoonlijke levenskwaliteit. Uit nood geboren want Hewett bevond zich als succesvolle en hardwerkende game-ontwikkelaar op het randje van een burn out. Hij nam ontslag en ging voor zijn pasgeboren zoon zorgen. In zijn zoektocht naar meer balans en geluk las hij antieke zelfhulpboeken die in zijn ogen ‘duur, tijdrovend en weinig inspirerend’ waren. Hewett besloot daarom een nieuw bedrijf op te richten rond een computergame dat mensen moest inspireren om meer van hun leven te maken.
In september 2011 lanceerde hij Mindbloom, een online game die inmiddels zo’n 50.000 geregistreerde bezoekers heeft. De lifegame biedt een verleidelijk uitzicht op het leven dat we uiteindelijk graag willen leven. In de vorm van een spel. Want de ‘gamification’-trend leert dat we spelletjes op de computer, tablet en mobiel leuk vinden, evenals het ontvangen van virtuele schouderklopjes in de vorm van badges en het bereiken van een hoger ‘level’.
Mindbloom is uitermate geschikt voor gelukzoekers die na zelfhulpboeken, cursussen of therapieën wel ongeveer weten waar de schoen wringt maar een virtuele stok achter de deur nodig hebben om tot persoonlijke groei te komen. Het spel biedt ons een zogenaamde ‘self tracking tool’ om bepaalde aspecten van ons leven te verbeteren. Uiteraard als je dat wilt. Iemand die volkomen tevreden is, of alleen al de kriebels krijgt van een uitspraak als ‘grow the life you want’, heeft niks op de site te zoeken.
De levensboom
De metafoor van het spel is de klassieke levensboom. Mindbloom gaat er vanuit dat persoonlijke groei bereikt kan worden door inspiratie en zinvolle acties. Zoals een boom groeit door zonlicht en regen kunnen wij onszelf voeden met inspirerende uitspraken, beelden en muziek. Daar moet je in geloven natuurlijk. Maar het is zeker het proberen waard. Door het spel te spelen, stellen we ons belangrijke vragen: ‘Op welk vlak van mijn leven wil ik een doel bereiken?’, ‘Wat verwacht ik van dat doel?” en ‘Waardoor laat ik mij inspireren om op ideeën te komen om dat doel te realiseren?’
Wat inspireert en motiveert ons?
In het spel wordt de mate van inspiratie gesymboliseerd door een zonnetje (licht) en onze acties om een persoonlijk doel te bereiken door een wolkje (regen). Doen we bijvoorbeeld inspiratie op (door een inspirerende quote van een denker in onze bibliotheek te voegen) dan verdienen we 5 % licht. Door nog negentien van zulke ‘babysteps’ te doen, verschuift het zonnetje (100%) boven onze boom en krijgt onze boom zonlicht. De bladeren worden groter. Stellen we ons zelf een doel door een actie in te plannen in onze agenda dan krijgen we 5 % regen. De bladeren worden groener. Zo visualiseert de boom tijdens het spel onze persoonlijke groei. Ook stilstand is meteen pijnlijk duidelijk. Doe je niets dan verdorren je bladeren en krimpt je boom.
Self fullfilling prophecy
Binnen het spel Mindbloom vertegenwoordigt elk blad aan je boom een bepaald levensgebied: het is een momentopname van onze balans op het gebied van ‘gezondheid’, ‘relaties’, ‘levensstijl’, ‘geld’ en ‘werk’. Uiteraard valt een levengebied als ‘relaties’ weer uiteen in ‘relatie tot jezelf’, tot je ‘partner’, ‘kind’, ‘ouders’ en ‘vrienden’. Het is ook mogelijk om daar een persoonlijk levensgebied aan toe te voegen. Of verschillende levensgebieden weg te kappen. Want niemand is hetzelfde. Bij de een gaat het goed op het werk maar is er op het relationele vlak veel spanning of misschien wel een groot gemis. Mindbloom helpt je op weg om prioriteiten te stellen. Het is een interessante exercitie om op alle levensgebieden kort na te gaan of en waar precies de schoen knelt. Zo kun je je levensboom gaan optuigen met gebieden die om aandacht vragen. En visualiseer je heel direct daarmee het leven dat je wilt leiden. Volgens de makers van Mindbloom gaat dit werken als een ‘self fullfilling prophecy’. Hoe speel je nu het spel precies?
[start deel 2 posting: verdelen met pager /1/2/ ?]
Hoe werkt Mindbloom in de praktijk?
Als beginner is het lastig om direct te begrijpen hoe je Mindbloom speelt. Zeker als je niet gewend bent aan een game-scherm. Na enige oefening en uitleg wordt het pas duidelijk wat de functies zijn van de basisknoppen onder in je scherm. Maar dan kan het serieuze spel echt beginnen. Om de principes te demonstreren hieronder een uitgewerkt voorbeeld. Stel dat je er achter komt dat je ongelukkig bent in je werk. Maar je weet niet goed ‘waarom’ precies. Hoe ga je nu binnen Mindbloom te werk?
‘Add inspiration’
Alles begint met inspiratie. Klik in het beginscherm onderin rechts op de button ‘Discover and Add Inspiration’. Een pop-up menu opent zich. Kies in dit menu ‘By Everyone’ en het levensgebied ‘Career’. Scan alle quotes, images – misschien zelfs wel muziek – die met ‘Career’ te maken hebben en maak een keuze. Wat spreekt je aan? Je kunt ook zelf een inspirerende uitspraak, beeld of muziek toevoegen in ‘Career’. Zo verrijkt de community het spel met steeds beter passende content op elk levensgebied. Is een bepaald plaatje, quote of muzieknummer vaak gedownload (hoger in de ranking) dan zal het een nuttig beeld zijn. In dit voorbeeld komen we in het menu ‘My Inspiration’ een quote tegen die appeleert aan de onvrede met onze loopbaan:
but rather to become a man of value
Je voegt deze uitspraak van Albert Einstein toe aan je ‘Inspiration-menu’ door op de knop ‘Add to My Inspiration’, rechtsboven te klikken. Wanneer je later de ‘Inspiration Movie’ afdraait (de eerste knop midden onder in de zwarte balk) dan komt deze uitspraak voorbij, inclusief al het andere materiaal dat je hebt toegevoegd.
Door de inspirerende spreuk van Einstein toe te voegen is het blad ‘Career’ van je levensboom groter geworden. Tegelijk bedenk je dat je weleens wilt praten met iemand die bij een goededoelenorganisatie werkt.
‘Update en schedule actions’
Je klikt nu op de tweede knop, rechts onderin: ‘Update en Schedule Actions’ en vervolgens op ‘Find actions’ en ‘Career’. Je vindt een aansprekende actie: Add a connection to LinkedIn. Je kan ook zelf een actie toevoegen (knop linksboven ‘Create your Own’) en deze actie, indien gewenst, weer delen met de Mindbloom-gemeenschap. In dit menu zijn ook ‘Resources’ te vinden die je actie kunnen ondersteunen. Je klikt nu op de knop ‘Calendar’ en plant een actie in. Je realiseert je nu dat in je netwerk een contact zit dat bij een goededoelenorganisatie werkt. Als doel stellen we binnen Mindbloom dit persoon te spreken. Omdat je van jezelf weet dat je niet zo’n netwerker bent, deel je deze actie met een vriend uit de Mindbloom-gemeenschap. Inmiddels heb je een paar vrienden enthousiast gekregen voor het spel, hebben zij ook een levensboom opgetuigd en delen zij bepaalde acties met jou. Zo kun je elkaar coachen en creëer je sociale druk. Maar je kunt er ook voor kiezen het spel in je eentje te spelen.
Voornemens die snel verwateren
Een week later ben je je geweldige voornemen op het gebied van ‘Career’ alweer lang en breed vergeten. Je draait weer in de tredmolen van het bestaan. Toch besluit je om eens op Mindbloom te kijken. Nu gebeuren er een aantal dingen: allereerst word je beloond met een aantal punten (seeds) waardoor je saldo stijgt. Je hebt immers de moeite genomen terug te keren. Vervolgens zie je dat het blad ‘Career’ bruin is geworden. Ook staat er bij de actie een ‘comment’ van je vriend die informeert of je het contact al gesproken hebt. Je reageert op het comment dat je lui bent geweest (‘vermijdingsgedrag’ zou een psycholoog zeggen). Van Mindbloom krijg je toch een badge voor het feit dat je reageert op een comment. Want je bent sociaal actief. Een goede basis voor zelfonderzoek en verandering.
‘Missed’
Allereerst klik je in je actionschedule bij je actie die je niet voltooid hebt op ‘missed’. Met het potloodje bij het actiepunt schrijf je een notitie. Wees eerlijk tegen jezelf: waarom is de actie (nog) niet gelukt? Dit zogenaamde ‘journaling’ is van groot belang in je persoonlijke groei. Het heeft zijn wortels in de cognitieve gedragstherapie, waarin personen worden uitgedaagd door dagboekaantekeningen gedrags- en denkpatronen op het spoor te komen. In de ‘calendar’ van My Actions ontstaat zo een reeks aan geplande acties, al dan niet ‘voltooid’, ‘pending’ of mislukt. En een berg aan teksten waarom wel en waarom niet.
Sociale druk van vrienden
Alleen met jezelf bezig zijn is niet leuk. Daarom klik je op de derde knop, midden onder in je scherm. Je ziet nu niet alleen je eigen levensboom maar ook de boom van je vrienden. Bij de een staat de boom te stralen, bij de ander is een blaadje verdacht bruin. Door op hun boom te klikken kun je kijken welke acties uitstaan die jij mag bekijken (want dat bepaalt iedereen zelf via de ‘sharing’ knop). Op verschillende manieren kun je je vrienden steunen of coachen. Heb je een hoog saldo aan ‘seeds’ dan kun je je vriend zonlicht geven of regen. Je kunt ook een actie openklikken en een ‘comment’ geven. Want de rots waar de een tegenopziet is vaak voor de ander niet meer dan een hoopje kiezelstenen. Ook kun je verder praten via de interne mailknop. Opnieuw plan je de netwerkactie in. De kans is groot dat je volgende week het contact wel gesproken hebt. Want je kunt er eigenlijk niet meer onderuit.
Levensidealen expliciet maken
Vergelijkbaar met een community als Facebook scheppen we al spelend een virtueel spiegelbeeld van ons bestaan, met het grote verschil dat Mindbloom ons motiveert tot ‘persoonlijke groei’ in plaats van het obligaat uitwisselen van plaatjes en praatjes zoals binnen de meeste communities. De quotes, images en muziek waaruit men inspiratie kan putten zijn zinvol en stimuleren tot zinvolle acties. De levensboom vormt daarbij een visualisatie van onze verlangens en misschien wel verborgen levensidealen. De lifegame maakt ook, mits je het spel eerlijk speelt, onze innerlijke strijd ten opzichte van dat gedroomde leven meer expliciet. Zodat we ervan kunnen leren.
Gamification van e-coaching
In de lifegame Mindbloom komen een aantal maatschappelijke ontwikkelingen en webtrends samen. Er lijkt een grote behoefte in de samenleving te zijn aan balans en geluk. Waar men vroeger uitsluitend steun kon zoeken bij hulpverleners en zelfhulpboeken biedt nu ook het web een kans. Binnen deze e-coaching is gekozen voor de spelvorm. Geïnspireerd op de succesvolle adventure-games als World of Warcraft en social media games als Foursquare, appelleert Mindbloom aan onze oerbehoefte om te spelen, te verzorgen, te socialiseren en te willen winnen. Naarmate je langer speelt, anderen helpt, succesvolle acties afrondt en meer punten verdient wordt ‘een hoger level’ bereikt. Met deze status kan je weer allerlei nieuwe producten en diensten kopen in een virtual welness-store. De fantasie-omgeving kan mooier gemaakt worden of je kan bijvoorbeeld een ‘health’-package afnemen. Grote verschil met de bestaande online spellen is dat Mindbloom draait om zinvolle acties die in ‘real life’ moeten plaatsvinden.
Geluk is maakbaar door visualisatie en dagboeken bijhouden
Binnen Mindbloom word je min of meer gedwongen tot een avontuurlijke zoektocht naar een antwoord op de vraag: waar word ik gelukkig van? Het spel integreert, zonder wetenschappelijke pretenties overigens, globale inzichten uit de gedragswetenschappen die kunnen helpen in het bereiken van dit doel. Beelden en muziek die idealen of gevoelens ‘visualiseren’, helpen ons op weg. Het grote succes van de Pinterest community is een teken dat dit werkt. Vervolgens kunnen acties worden geformuleerd. In het menu ‘My Inspiration’ ontstaat een soort moodboard van een gewenst leven. De levensboom symboliseert onze groei. Een ander gebruikte methode is het bijhouden van logboeken, ontleend aan de cognitieve gedragstherapie. Door het kort en eerlijk beschrijven van gedachten bij acties krijgt de speler van Mindbloom op den duur een beeld van (negatieve) denkpatronen en vermijdingsgedrag binnen een bepaald onderwerp van zijn leven.
Sinds de lancering in september 2011 hebben de 50.000 geregistreerde gebruikers zo’n 1,5 miljoen acties geplaatst om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Gemiddeld bezoeken zij Mindbloom vier keer per week, met een gemiddelde bezoektijd van 14 minuten. Geluk is maakbaar.