
Cliënten die de opdracht krijgen om hun emoties te meten gebruiken doorgaans papier. Maar erg handig is dat niet. De smartphone biedt veel meer mogelijkheden om stemmingen te benoemen – onafhankelijk van plaats en tijd. Zelfs tijdens het wachten op de tram is een stemmingsmeter snel ingevuld. En een reeds ingevulde interface kan een gebruiker makkelijker op weg helpen in dit zelfonderzoek. Het benoemen van de juiste emoties is soms niet eenvoudig.
Emoties meten door het aanklikken van iconen
Als aanvulling op de modules van haar product ‘E-health platform’ ontwikkelde de leverancier MindDistrict de app ‘Momenten’, gratis te downloaden in de stores voor cliënten. Bij het inloggen gebruikt de cliënt de accountgegevens van het platform. De interface is simpel. Vier duidelijke iconen stellen de basisemoties voor: bang, boos, bedroefd en blij. Elke emotie kan voorzien worden van een intensiteit, een aantekening of een afbeelding. De input synchroniseert direct met het cliënt-account binnen de e-health omgeving. Zo zien zowel cliënt als behandelaar een tijdlijn ontstaan met momenten. Het stemmingspatroon kan de basis vormen voor nader (zelf)onderzoek.
Een tikkeltje mager qua functionaliteiten
Volgens het persbericht is de app nog in doorontwikkeling. Leverancier MindDistrict roept de GGZ-instellingen op om gebruikerservaringen terug te koppelen. In die zin valt de app een beetje tegen, zeker als je de functionaliteiten van “Momenten” vergelijkt met de producten die de internationale e-health markt bieden op dit gebied. In deze rubriek bespraken we in 2013 al een stemmingsmeter (Zie: de app Optimism) die veel meer potentie heeft en als showcase had kunnen dienen voor de versie van MindDistrict. De app ‘Optimism’ biedt bijvoorbeeld ook een te personaliseren tool voor stay well strategies en stemmingen kunnen op maat omschreven worden. Dat is geen overbodige luxe wanneer je met zeer complexe en persoonlijke gevoelens moet werken in een zelfonderzoek. De uitgebreide rapportage-tool van Optimism geeft de cliënt en de behandelaar inzicht in stemmingswisselingen in een bepaalde periode. Allemaal basisfunctionaliteiten die de app Momenten bij de pilotversie reeds had moeten bezitten.
Voor wie cliënten die stemmingen registreren
Opdrachtgever Ontwikkeld door MindDistrict in samenwerking met een aantal GGZ-instellingen
Website: MindDistrict
*een versie van deze column van Marlin Media verscheen in
|
||