Wie vroeger wel eens een spiekbriefje heeft gemaakt kent het verschijnsel. Alleen het maken daarvan was al genoeg om een goed cijfer te halen. Het briefje zelf had je tijdens het proefwerk geeneens meer nodig. Immers: door de kennis goed samengevat in een andere vorm op te schrijven had je die onregelmatige werkwoorden van Frans of die ingewikkelde formule van Wiskunde al uit het hoofd geleerd of beter begrepen.

Je eigen digitale
overhoring via WRTS
Hier moest ik aan denken toen ik zag hoe mijn kinderen op hun smartphone via de app WRTS (Appstore of Google Play) woordjes leren. Het aanmaken van deze digitale overhoring op de desktop (www.wrts.nl) had er eigenlijk al voor gezorgd dat zij de stof beheersten. De overhoring op hun mobiel daarna zorgde alleen nog maar voor een bevestiging. Zo speelt de smartphone een belangrijke rol in het leerproces van kinderen. Dicht bij hun belevingswereld (appen, gamen) en spannend om te doen.
Meerkeuze-vragen, in gedachten of zelf het antwoord invullen
Hoe gaat dit in zijn werk (zie ook >> slideshow)? We beginnen op de desktop. Op de website van WRTS maak je een gratis web-account aan en vul je een lijst in met woordjes. Bijvoorbeeld het Franse woord in het ene invulveld en de Nederlandse vertaling in het ander invulveld. Je bewaart de reeks met een naam (als je hem publiekelijk wilt delen dan voeg je ook nog je schooltype, welke klas je zit, de titel van het schoolboek toe en het hoofdstuk) en je hebt een eigen digitale toets ter beschikking. Als je nu de app WRTS-mobiel op je smartphone downloadt, en dezelfde profielgegevens invult als je gebruikt hebt op desktop, dan vult de app zich met de gegevens van je desktop-account. Zo kun je dus ook op je smartphone de quiz doen. Het aanmaken van een nieuwe lijst met woordjes kan alleen op de desktop. Deze lijst kan ook op dezelfde wijze met je iPad gesynchroniseerd worden. Zo heb je dus verschillende apparaten ter beschikking waarop je de quiz kan oefenen.
Handig tijdens die lange autorit naar oma
De app zorgt ervoor dat je in verschillende vormen deze woordjes kan leren. Bijvoorbeeld meerkeuze-vragen, in gedachten, een puzzel of zelf het antwoord invullen. De score wordt netjes bijgehouden en bij nul fout word je beloond met een mooi muziekje. Handig als je bij de ortho zit te wachten op je beurt of in die lange autorit naar oma.