
Sambal Goreng Udang Peteh
Maak een boemboe, leng hem aan met kokosmelk en voeg petehbonen en garnalen toe; serveren met rijst.
Kookuitrusting
- 1 Tjobek
Ingrediënten
- 2 grote uien (geraspt)
- 3 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- 1 theelepel assem (fijn gesneden)
- 1 theelepel trassi (fijn gesneden)
- 2 eetlepels sambal oelek (pedis? neem er drie)
- 2 schijfjes laos
- 3 blaadjes Daun Salam
- 1 ons peteh bonen
- 3 ons grote garnalen (bijv. Gamba's of tijger)
- 300 ml kokosmelk (200 ml kokos en 100 ml water voor minder romig)
- 1 dessertlepel suiker
- 1 snuf zout
Instructies
- Doe eerst de harde dingen in de tjobek: 3 teentjes knoflook, 1 theelepel assem, 1 theelepel trassi, 2 schijfjes laos en 2 eetlepels sambal oelek.
- Doe vervolgens de geraspte ui in de tjobek en oelek tot een natte boemboe. Flink rammen!
- Doe dan de inhoud van de tjobek, samen met de Djoeroek Poeroet en Daun Salam bladeren, in een kootje olie in de watjan. Op een middelhoog vuur 10 min fruiten.
- Doe als laatste de kokosmelk (en wat water) en de peteh bonen erbij zodat ze mee kunnen koken (15 min), laag vuur. Als laatste schepje suiker en snufje zout.
Video
Achtergrond
Parkia speciosa, ook bekend als de petehboom, is een boom die 15 tot 30 meter hoog kan worden. De boom behoort tot de familie Fabaceae en heeft gevederde bladeren en crème-witte bloemen. Vleermuizen zijn de belangrijkste bestuivers van de petehboom. De boom produceert peulen met 10 tot 18 groene bonen erin, die worden gepeld en gebruikt in de Aziatische keuken. Petehbonen hebben een sterke geur en een knoflookachtige smaak, en worden soms “stinkbonen” genoemd. De bonen worden gebruikt als smaakmaker in gerechten en kunnen rauw of gekookt worden gegeten. De petehboom groeit van nature in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. De bonen kunnen worden ingevroren en zijn verkrijgbaar in oosterse toko’s en supermarkten. Petehbonen worden in verband gebracht met verschillende medicinale eigenschappen, maar overmatig gebruik kan nierproblemen veroorzaken.
Eet peteh en je humeurige mond verandert in een glimlach. Dit komt omdat peteh vitamine B6 bevat, dat je bloedglucose neutraliseert en je stemming verbetert. Daarnaast zit in peteh ook het aminozuur tryptofaan, een type eiwit dat het hormoon serotonine stimuleert, waardoor je je ontspannen en blij voelt. En dat door het eten van stinkbonen. Echt waar.
Tante Lien zegt het dus het is waar
Stinkbonen verbeteren je stemmingEet peteh en je humeurige mond verandert in een glimlach. Dit komt omdat peteh vitamine B6 bevat, dat je bloedglucose neutraliseert en je stemming verbetert. Daarnaast zit in peteh ook het aminozuur tryptofaan, een type eiwit dat het hormoon serotonine stimuleert, waardoor je je ontspannen en blij voelt. En dat door het eten van stinkbonen. Echt waar.
Very nice!! Een van mijn favorieten.
Lekkûh 😋
Heerlijk gerecht, je moet wel even langs de toko voor de ingrediënten!
Zeker: in Amsterdam ga ik altijd naar http://www.tokoramee.com/home.html Al sinds de onafhankelijkheid van Indonesië een prachtzaak met de typisch Nederlands-Indische benadering.
Heel makkelijk te volgen recept en hartstikke lekker! 🤩