header_slag_roland
Home Ā» medium Ā» podcast Ā» ‘De slag om het internet:’ een lobby project om internet-excessen te agenderen

‘De slag om het internet:’ een lobby project om internet-excessen te agenderen

Hoe kunnen we ons verweren tegen algoritmes, desinformatie en een smartphone-verslaving die leiden tot polarisatie en ontwrichting in onze samenleving?

**Ā VPRO (podcast)

*** How normal am I? (online tool)

De digitale wereld: heilstaat of dystopie?

Vrij naĆÆef vraagt Roland Duong, bekend gezicht van de VPRO-serie Keuringsdienst van Waren, zich af in hoeverre het gebruik van een smart lamp nu kan leiden tot waardevolle Big Data. Hij laat het zich door een expert vertellen. Met zo’n lamp verklap je namelijk je waak- en slaapritme. Mensen die op jonge leeftijd slecht slapen hebben een vergrote kans op Alzheimer. Deze gegevens in verkeerde handen kan er toe leiden dat een verzekeringsmaatschappij jou zomaar een hogere premie voorrekent…
Die onnozelheid is niet gespeeld van Roland. En juist dat maakt zijn zeer uitgebreide zoektocht naar de schaduwzijden van de digitale wereld extra interessant want hij stelt in zijn naĆÆviteit de juiste vragen. We zijn natuurlijk al lang in de tang genomen van het surveillance kapitalisme maar niemand heeft dat nog door.

Titel:  ā€œDe slag om het internetā€
Beoordeling:  ****
Genre:  podcast
Maker: Roland Duong
Thema site: Tegenlicht
Uitzendkanaal:  VPRO

Onderzoek het zelf op: How normal am I? (tool)

Digitaal kunstwerk van Tijmen Schep om je bewust te maken wat AI met biometrische gegevens kan doen

Een van de gasten die Roland in zijn podcast ontmoet op de Dutch Design Week van 2020 is Tijmen Schep. Hij ontwierp echt een hele mooie online tool waarmee hij elke bezoeker live de schaduwkanten van gezichtsherkenningssoftware demonstreert. Een digitaal kunstwerk dat engageert, zeg maar.
Je Body Mass Index (BMI), je leeftijd, je geslacht, – het is allemaal van je gezicht af te lezen. Bij mij klopte het heel aardig. Maar is dit nu heel gevaarlijk? Op zich natuurlijk niet. Het gevaar schuilt hem vooral in de combinatie van deze gegevens in verkeerde handen. Je BMI, je geografische positie en je geslacht samen geven bijvoorbeeld een inschatting van je levensverwachting. Want zodra die combinatie van data geld gaat opleveren (of kosten gaat verlagen) ontstaat er economische behoefte bij heel veel organisaties. Op het internet wordt al die data, as we speak, van ons op een vrij onzichtbare manier verzameld en verhandeld. Dit soort data leveren geld op.

šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦· tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren