**** VPRO (podcast)
***** How normal am I? (online tool)
De digitale wereld: heilstaat of dystopie?
Vrij naïef vraagt Roland Duong, bekend gezicht van de VPRO-serie Keuringsdienst van Waren, zich af in hoeverre het gebruik van een smart lamp nu kan leiden tot waardevolle Big Data. Hij laat het zich door een expert vertellen. Met zo’n lamp verklap je namelijk je waak- en slaapritme. Mensen die op jonge leeftijd slecht slapen hebben een vergrote kans op Alzheimer. Deze gegevens in verkeerde handen kan er toe leiden dat een verzekeringsmaatschappij jou zomaar een hogere premie voorrekent…
Die onnozelheid is niet gespeeld van Roland. En juist dat maakt zijn zeer uitgebreide zoektocht naar de schaduwzijden van de digitale wereld extra interessant want hij stelt in zijn naïviteit de juiste vragen. We zijn natuurlijk al lang in de tang genomen van het surveillance kapitalisme maar niemand heeft dat nog door.
Titel: “De slag om het internet”
Beoordeling: ****
Genre: podcast
Maker: Roland Duong
Thema site: Tegenlicht
Uitzendkanaal: VPRO
Onderzoek het zelf op: How normal am I? (tool)
Digitaal kunstwerk van Tijmen Schep om je bewust te maken wat AI met biometrische gegevens kan doen

Een van de gasten die Roland in zijn podcast ontmoet op de Dutch Design Week van 2020 is Tijmen Schep. Hij ontwierp echt een hele mooie online tool waarmee hij elke bezoeker live de schaduwkanten van gezichtsherkenningssoftware demonstreert. Een digitaal kunstwerk dat engageert, zeg maar.
Je Body Mass Index (BMI), je leeftijd, je geslacht, – het is allemaal van je gezicht af te lezen. Bij mij klopte het heel aardig. Maar is dit nu heel gevaarlijk? Op zich natuurlijk niet. Het gevaar schuilt hem vooral in de combinatie van deze gegevens in verkeerde handen. Je BMI, je geografische positie en je geslacht samen geven bijvoorbeeld een inschatting van je levensverwachting. Want zodra die combinatie van data geld gaat opleveren (of kosten gaat verlagen) ontstaat er economische behoefte bij heel veel organisaties. Op het internet wordt al die data, as we speak, van ons op een vrij onzichtbare manier verzameld en verhandeld. Dit soort data leveren geld op.
