Home » -10de_sprong » Sprong -2.

Sprong -2.

We hangen nu op 5 millimeter boven de mug. Alleen met een microscoop (100x vergroot) kunnen we de watermijt zien. Qua schaal verhoudt zij zich tot het zoutkristal als de kat tot het meisje. Een gek idee dat watermijten als een kat door je lichaam kruipen.

(schaal 100 : 1)

button timeline

1 cm = 0,01 cm

-2. Om dit beeld, dat van een hoogte van slechts 5 millimeter genomen is, te kunnen zien, zouden wij een microscoop moeten hebben. Er is weer een vertegenwoordiger van het dierenrijk zichtbaar: een van de watermijten die wij op de vorige tekening zagen: een cyclops (1).
Het is weer tamelijk onwaarschijnlijk, dat wij hem hier zouden aantreffen, dat hij daar gemakkelijk zou liggen, met zijn voelhoorns over de rand van dat snijwondje; maar geheel onmogelijk is het toch ook weer niet! In de doorsnede van de huid zien wij eerst de hoornlaag (2). Daaronder de Malpighiaanse laag (3) met zijn talrijke cellen en de uitvoergang (4) van een zweetklier. Daaronder ligt de lederhuid (5) met zijn zenuwpapillen (6), kleine bloedvaten (7) en vetcellen (8). Wij zien, hoe de steeksnuit (9) van de mug in de huid dringt. In de kleinste kwartcirkel in de hoek rechtsonder kunnen wij op deze schaal de bacterie (10) net zien als een zwart stipje.

button timeline

1 cm in afbeelding = 0,01 cm = 10-² cm

Schaal = 100: 1 = 10²

Top Postings: tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Snel bladeren