rendang recept nederlands indisch
Home » gerechten » Daging Rendang: Indisch recept

Daging Rendang: Indisch recept

Daging Rendang, toen uit de Nederlands-Indische keuken, nu een Sumatraans recept van de Kebau-bevolking.

Daging Rendang

Maureen Tan
Let op: Rendang is meer een bereidingswijze dan een gerecht. In de Nederlands-Indische keuken komen we Rendang tegen als uren gestoofde runderlappen in een boemboe met veel lomboks en klappermelk. Maar dit kunnen ook bananen zijn of garnalen. Het moet pedis zijn en zonder veel saus met rijst gegeten worden. Om dit voor elkaar te krijgen ben je wel een uur of drie bezig dus neem je tijd. Ik geef er als zoete Hollander toch een twist aan door het iets minder pedis te serveren. Dat vind ik veel lekkerder maar dat neemt Indische scherpslijper Huib de la Rambelje mij niet in dank af. Adoe.
Prep Time 1 hour
Cook Time 3 hours
Total Time 4 hours
Course Avondmaaltijd
Cuisine Nederlands-Indisch
Servings 6 personen

Equipment

  • 1 Wadjan
  • 1 Tjobek
  • 1 Cousance

Ingredients
  

  • 5 Sjalotten in dunne plakjes
  • 7 tenen Knoflook
  • 4 Lomboks in fijne ringen
  • 5 Rawits in fijne ringen
  • 5 cm Gember in dunne plakjes
  • 6 cm laos in dunne plakjes
  • 3 cm kurkumawortel in dunne plakjes
  • 7 kimirinoten
  • 1 el bruine suiker
  • in de wadjan:
  • 1 vingerkootje arachideolie om in te bakken
  • 10 blaadjes kaffirlimoenblaadjes gekneusd
  • 2 el assem / tamarindepulp geweekt in 4 el heet water
  • 1,5 l klappermelk
  • 1 kilo runderstoofvlees in blokjes van 3,5×3,5 cm
  • 150  gram gemalen kokos geroosterde snippers
  • 2 blaadjes kurkuma
  • 2 stengels sereh (citroengras) gekneusd
  • 1/2 sap limoen(en)
  • 2 tl zout naar smaak

Instructions
 

  • Maal in de vijzel de sjalotten, knoflook, lomboks, rawits, gember, laos,kurkumawortel, kemirinoten met de palmsuiker tot een fijne boemboe.Verhit wat olie in een (gietijzeren) pan met dikke bodem op middelhoogvuur en fruit er de boemboe ongeveer 10 minuten in.
  • Voeg 5 kaffirlimoenblaadjes, de asem kandis of de tamarindepulp methet weekwater en de kokosmelk toe. Breng de saus tegen de kook aanen laat pruttelen tot de olie zich begint te scheiden van de boemboe.
  • Fase 1: de curry
    Voeg het rundvlees toe en breng het geheel opnieuw tegen de kookaan. Zet dan het vuur laag en stoof het vlees zonder deksel ongeveer2 uur. De saus zal voor ongeveer de helft ingekookt zijn en het vlees is zacht, maar valt nog niet uit elkaar.
  • Rooster intussen de kokos in een droge steelpan op middelhoog vuural roerend donkerbruin. Neem wanneer het zo ver is de pan direct van het vuur en bewaar de geroosterde kokos op een bord.
  • Fase 2. karamelliseren
    Verhit de wadjan op middelhoog tot hoog vuur. Bak het gestoofde rundvlees met de saus tot het vlees de saus begint op te nemen en het geheel begint de karamelliseren. Voeg dan het kurkumablad, overige kaffirlimoenblad en het citroengras toe en roer goed door.
  • Roer de kokos door het stoofvlees en blijf omscheppen tot de saus verder karamelliseert. Het vlees wordt nu langzaam donkerder en neemt steeds meer saus op. Deze fase duurt ongeveer een uur.
  • Roer tot slot het limoensap erdoor en breng de rendang op smaak met zout. De rendang is klaar wanneer het vlees zacht is en er bijna geensaus meer over is.

Video

Notes

Dit recept komt uit De Bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan, uitgegeven door Carrera.
Probeer eens te variëren met andere producten dan het klassieke rundvlees. Bijv. Garnalen. Voor dit recept met garnalen, die niet lang mogen meekoken, voeg je ze pas toe tijdens de laatste fase, wanneer de ingekookte kalio karamelliseert. Deze Rendang Garnalen (Udang) blijven iets vochtig en hoeft niet volledig droog te bakken, wat zorgt voor sappige, smaakvolle garnalen.
Of met Cassave. Deze Rendang Daka-Daka is een ware culinaire ontdekking die je maakt door gefrituurde cassave pas in de laatste fase van je rendangproces toe te voegen. Begin met het koken van de cassave tot hij zacht is, en frituur hem vervolgens tot hij heerlijk krokant is. In de volgende stap bak je de cassave in olie en gereduceerde kalio tot hij praktisch droog is, waardoor hij een fantastische textuur en smaak krijgt. 
Keyword daging, lomboks, rendang, stoofvlees

🦷🦷🦷🦷🦷 ? Voor een overweldigende en duurzame ervaring zeker raadplegen… want dit zijn kunstwerkjes waar de tand des tijds geen vat op heeft

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren