Daging Rendang, toen uit de Nederlands-Indische keuken, nu een Sumatraans recept van de Kebau-bevolking.

Daging Rendang
Rendag is meer een bereidingswijze dan een gerecht. In de Nederlands-Indische keuken komen we Rendang tegen als uren gestoofde runderlappen in een boemboe met veel lomboks en klappermelk. Het moet pedis zijn en zonder veel saus met rijst gegeten worden. Om dit voor elkaar te krijgen ben je wel een uur of drie bezig dus neem je tijd. Ik geef er als zoete Hollander toch een twist aan door het iets minder pedis te serveren. Dat vind ik veel lekkerder maar dat neemt Indische scherpslijper Huib de la Rambelje mij niet in dank af. Adoe.
Equipment
- 1 Wadjan
- 1 Tjobek
- 1 Cousance
Ingredients
- 5 Sjalotten in dunne plakjes
- 7 tenen Knoflook
- 4 Lomboks in fijne ringen
- 5 Rawits in fijne ringen
- 5 cm Gember in dunne plakjes
- 6 cm laos in dunne plakjes
- 3 cm kurkumawortel in dunne plakjes
- 7 kimirinoten
- 1 el bruine suiker
- in de wadjan:
- 1 vingerkootje arachideolie om in te bakken
- 10 blaadjes kaffirlimoenblaadjes gekneusd
- 2 el assem / tamarindepulp geweekt in 4 el heet water
- 1,5 l klappermelk
- 1 kilo runderstoofvlees in blokjes van 3,5×3,5 cm
- 150 gram gemalen kokos geroosterde snippers
- 2 blaadjes kurkuma
- 2 stengels sereh (citroengras) gekneusd
- 1/2 sap limoen(en)
- 2 tl zout naar smaak
Instructions
- Maal in de vijzel de sjalotten, knoflook, lomboks, rawits, gember, laos,kurkumawortel, kemirinoten met de palmsuiker tot een fijne boemboe.Verhit wat olie in een (gietijzeren) pan met dikke bodem op middelhoogvuur en fruit er de boemboe ongeveer 10 minuten in.
- Voeg 5 kaffirlimoenblaadjes, de asem kandis of de tamarindepulp methet weekwater en de kokosmelk toe. Breng de saus tegen de kook aanen laat pruttelen tot de olie zich begint te scheiden van de boemboe.
- Fase 1: de curryVoeg het rundvlees toe en breng het geheel opnieuw tegen de kookaan. Zet dan het vuur laag en stoof het vlees zonder deksel ongeveer2 uur. De saus zal voor ongeveer de helft ingekookt zijn en het vlees iszacht, maar valt nog niet uit elkaar.
- Rooster intussen de kokos in een droge steelpan op middelhoog vuural roerend donkerbruin. Neem wanneer het zo ver is de pan direct vanhet vuur en bewaar de geroosterde kokos op een bord.
- Verhit de wadjan op middelhoog tot hoog vuur. Bak het gestoofderundvlees met de saus tot het vlees de saus begint op te nemen en het geheel begint de karamelliseren. Voeg dan het kurkumablad, overige kaffirlimoenblad en het citroengras toe en roer goed door.
- Roer de kokos door het stoofvlees en blijf omscheppen tot de sausverder karamelliseert. Het vlees wordt nu langzaam donkerder en neemtsteeds meer saus op. Deze fase duurt ongeveer een uur.
- Roer tot slot het limoensap erdoor en breng de rendang op smaak metzout. De rendang is klaar wanneer het vlees zacht is en er bijna geensaus meer over is.
Video
Notes
Dit recept komt uit De Bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan, uitgegeven door Carrera.
Add comment