
Indische saté saus
Saté saus recept: leer hoe je deze authentieke Ned-Indische saus van ui, pindakaas, ketjap manis, kokos, Djeroek Poeroet en sambal oelek kan maken. Hierna laat je dat WIJKO emmertje gewoon in de AH staan en wil je nooit meer iets anders.
Equipment
- 1 Tjobek
- 1 Wadjan
- 1 Schaaf
Ingredients
- 1 stukje Trassi
- 2 teentjes Knoflook
- 1 stukje Gemberwortel Djahe poeder kan ook
- 1 grote Ui
- 1 dessertlepel Sambal Oelek (Neem een kleine eetlepel voor pedis)
- 2/3 pot Pindakaas Calvé (groot)
- 1 theelepel Paprikapoeder
- 4 blaadjes Djeroek Poeroet
- 300 ml Kokosmelk (300 ml water voor minder romig)
- 2 eetlepels Ketjap Manis Kaki Tiga
- 1 theelepel Suiker
- 1 theelepel Zout
- 1 scheutje Azijn
Instructions
- Oelek eerste de harde ingrediënten: knoflook en trassi in de Tjobek
- Schaaf de ui. Doe het natte ui-schaafsel in de Tjobek bij de knoflook en trassi. Voeg daarbij een dessertlepel Sambal Oelek en oelek stevig tot de uien roze kleuren van de Sambal.
- Doe de inhoud van de Tjobek in de Wadjan, voeg de Djeroek Poeroet toe en bak de boemboe op een laag vuur in een vingerkootje zonnebloemolie.
- Doe 2/3 pot pindakaas in de Wadjan; voeg paprikapoeder en 300 ml kokos (of water) toe. Aanlengen met vocht tot de juiste dikte is verkregen. (Steeds aan de kook brengen, even laten pruttelen tot de olie komt bovendrijven en dan de dikte testen).
- Voeg als laatste de Ketjap, suiker, zout en azijn toe en zoek naar jouw favoriete smaak.
Notes
De Hollander is geneigd om bij saté een emmer gore gesmolten pindakaas te kopen van Meneer WIJKO. Dit recept uit de Indische keuken is anders. De smaak doet denken aan de Tempo Doeloe: de periode voor de onafhankelijkheid van Indonesië (1949). Door de Djeroek Poeroet, Ketjap, Trassi en azijn krijgt dit Nederlands-Indisch recept zijn authentieke kleur en smaak.
De pinda’s geven de saus een romige en nootachtige smaak, de ketjap manis een zoete smaak, de sambal oelek een pittige smaak, de knoflook een aromatische smaak, de gember een frisse smaak en de Djeroet Poeroet een zure, limoensmaak. De verschillende smaken komen perfect samen in de saus, waardoor deze een uniek en heerlijk resultaat geeft.
Heerlijk voor bij de Gado Gado!! Eitje toevoegen, al!
Waarom dan geen 5 sterren? Ik zou geen Conimex gebruiken!! 😜
Lekker! Heerlijke ingrediënten. Doet me aan de satésaus van Nenek denken 🙂