Lojong

Lojong: een oefening in mentale veerkracht

Het veranderen van gedragspatronen in een mensenleven is niet gemakkelijk. Het veranderen van denkpatronen lijkt schier onmogelijk. Toch kun je de geest trainen. Niet door te gaan zoeken naar oplossingen maar door jezelf de vraag te stellen ‘waarom vind ik het vanzelfsprekend dat er gezocht moet worden naar een oplossing?’ en ‘zit deze vastgeroeste overtuiging mij juist niet in de weg?’.
De bewustwording van de werking van je geest kun je realiseren door je geest te trainen op basis van een aantal slogans die een Tibetaanse monnik – Chekawa Yeshe Dorje – uit de 12e eeuw heeft opgesteld. Deze verzameling teksten staat bekend onder de naam Lojong, hetgeen letterlijk betekent ‘training van de geest’.

balletje hooghouden burkunk lojong

Zo simpel als het hooghouden van een bal op je hoofd?

De verleiding is groot om dit menselijk onvermogen om structureel gedrag te veranderen als een gegeven te zien. ‘Ik ben te oud om te veranderen,’ denk je al snel. ‘Ik heb het al zo vaak geprobeerd. Het heeft geen zin.’

Toch kun je elke dag opnieuw beginnen met je geest trainen, zoals je je lichaam kan trainen in de sportschool. En sterker worden. Vergelijk het met een bal hooghouden op je hoofd. Hoe vaak dit uiteindelijk lukt is voor iedereen anders maar door te oefenen kunnen de meeste mensen dit op den duur minimaal 2 keer. Dat lijkt niets voor te stellen. Maar van 1 naar 2 is hoe dan ook een verandering. Een kleine stap. Maar hoe dan ook een verandering. Zo kun je ook je geest trainen. Met babystapjes. Dat is de Lojong: een training van de geest. In 59 stapjes. En het doel is niet die bal 59 keer achterelkaar te kunnen hooghouden. Het doel is om te kijken hoe ver je komt. En dan je beperkingen als mens te aanvaarden. En daarmee toch ook weer een stapje ‘verder’ te komen. Dat is de Lojong bij uitstek.

Ga nu beginnen met beginnen door je voor te bereiden.

start

(vrij naar Norman Fischer, Training in compassie – Zen Teachings on the Practice of Lojong en de zenlessen van Arthur Nieuwendijk, Zen.nl Amsterdam)

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.