lojong 16_watjetegenkomt
Home » Lojong » Punt III – neem moeilijke situaties op in je pad naar verlichting  » Lojong 16. Alles wat je tegenkomt is je weg  

Lojong 16. Alles wat je tegenkomt is je weg  

Punt III. Neem moeilijke situaties
op in je pad naar verlichting

Whatever you meet unexpectedly, join with meditation

Geen onderscheid maken

Tussen blokhaken het associatieve werkwoord waarmee je een praktische invulling kan geven aan de slogan.  Bepaal voor jezelf welk werkwoord naar aanleiding van deze slogan, het beste voor jou de theoretische lading dekt.

Alles wat er gebeurt in je leven, goed of slecht, kun je onderdeel maken van je spirituele pad. Dus ook het eten van die vette hamburger.
(16) Wat je tegenkomt is je pad
[geen onderscheid maken]

De allermooiste en allermakkelijkste slogan van de 57 oefeningen van Lojong is nummer 16. Ik ben erg goed in deze want hiervoor hoef je helemaal niets te doen. Althans alleen maar ja zeggen tegen vage ‘nee’ gevoelens. Namelijk: alles wat je tegenkomt is je weg en daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Dus dat je toch weer die 2e gevulde koek bij de koffie nam, dat je toch weer te weinig je medemens hebt geholpen, dat je toch weer koos voor de weg van de minste weerstand, dat je toch weer te weinig gesport hebt en te veel bier gedronken, etcetera, etcetera.
Lojong nummer 16 sluit punt III. af (net zoals punt II. overigens) met een blijde boodschap die je meteen kan toepassen in de praktijk. Ook dat luie, slechte, negatieve, onheilzame gedrag – dat hoort er bij. Het is je pad. Wat een meevaller…

Norman Fischer:
Alles wat er gebeurt in je leven, goed of slecht, kun je onderdeel maken van je spirituele pad. Dus ook het eten van die vette hamburger. In de spirituele oefening (hetgeen ons leven is) zijn er geen pauzes en geen fouten. Soms denk je dat je volledig van het pad af bent, dat je maar wat doet, meer fout dan goed. Je bent ver verwijderd van je beste intenties. En je voelt je daar schuldig over. Maar dit is vooral wat je denkt, niet wat er aan de hand is.
Want als je je bewust bent van je foute leefstijl en gedachten, dan ben je aan het oefenen. En kun je dit als je pad zien, de verantwoordelijkheid nemen om deze epic fail niet als het einde te zien maar als een begin dat je kunt veranderen of niet. Ook als je niets doet dan is er een proces gaande met een bepaalde uitkomst die je niet weet en niet kan controleren. Omarm het. Beschouw het als je pad. Ook mislukken is een kunst apart.


(vrij naar Norman Fischer, Training in compassie – Zen Teachings on the Practice of Lojong en de zenlessen van Arthur Nieuwendijk, Zen.nl Amsterdam)

Overweldigende en duurzame ervaringen die het leven ietsje mooier maken

Snel bladeren