
Nasi Goreng
De enige echte: opgebakken (goreng) witte rijst met kliekjes van de vorige rijsttafel: maar dat hoeft niet natuurlijk.
Equipment
- 1 Wadjan
Ingredients
- 2 grote speklappen of 150 gram zuurkoolspek in blokjes
- 2 tenen knoflook fijn gesneden
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel trassi
- 1 dessertlepel Sambal Oelek
- 2 grote uien gesneden
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 hele prei gesneden in dunne ringen
- 3 druppels maggi
- 3 eetlepels ketjap
- 1 snuf peper
- 1 snuf zout
Opdienen met:
- 4 hele gebakken spiegeleieren
- 1 hele komkommer snij hem lalap met schil
- 1 zak kroepoek
- 4 theelepels Sambal Badjak
Instructions
- Speklappen (in blokjes gesneden) samen met de knoflook (fijn gesneden), de paprikapoeder, de trassi en de dessertlepel Sambal Oelek in een kootje olie in de wadjan 10 minuten bakken.
Vervolgens:
- De klein gesneden uien er bij en 10 minuten fruiten
- 1 blokje kippenbouillon en het ei rauw toevoegen en goed mengen en meebakken tot de struif stolt
- 1 hele prei gesneden in ringen toevoegen. Met 1 snuf peper, 1 snuf zout, 3 druppels maggi en 3 eetlepels ketjap op smaak maken. Vuur laag ander verbrandt de ketjap.
- Als laatste de rijst (nasi) er bij. Het mooiste resultaat geeft afgekoelde rijst die lekker droog is geworden. Het is dus zaak om de rijst vroeg van te voren te maken, te laten afkoelen en koud door de boemboe te doen. Om het echte gebakken smaakje te krijgen kun je het geheel voorzichtig even aanbakken op hoog vuur. Slamat makan.
Opdienen met:
- 4 hele gebakken spiegeleieren, 1 hele komkommer (lalap), 1 zak kroepoek en 4 theelepels Sambal Badjak
Notes
De naam nasi goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied. Nasi betekent letterlijk gekookte rijst, ‘goreng’ betekent gebakken. Oorspronkelijk bestond in Aziatische landen de nasi goreng uit etensrestjes van de vorige dag (vlees of visgerechten), die men opbakte met koud geworden gekookte rijst. Bij gebrek aan vlees of als aanvulling erop, wordt vaak ei toegevoegd. Het dient niet zelden als ontbijt voor de inwoners van die landen.
In Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, werd het vaak als een hoofdgerecht gegeten door de daar woonachtige Nederlanders. Dankzij hen werd het ook in Nederland populair via Chinees-Indische restaurants waar een meer Chinese variant van gebakken rijst wordt geserveerd met een gebakken ei, een plakje ham en een stuk kroepoek. Nasi goreng is met de emigratie van Javanen naar Suriname ook daar een bekend gerecht geworden.
Lekker! Heerlijke ingrediënten. Doet me aan de satésaus van Nenek denken 🙂
Echt een makkelijk en toch hele lekkere manier om Nasi te maken