zolder Indisch koken Huib de la Rambelje
Home » geheugen » zolder » Indische recepten van Huib de la Rambelje (1989)

Indische recepten van Huib de la Rambelje (1989)

Bekijk de Geheugen Groeve op mijn zolder

recepten huib de la rambelje

We eten Indisch!
Hè?
Je weet wel: Indische recepten als Sambal Goreng Boontjes, Rendang, Sotoh…
Ooo, bedoel je Indonesisch?
Nee, ik bedoel de Nederlands-Indische keuken… de gerechten die gemaakt werden toen Indonesië nog van ons was. Je weet wel: Atjeh, baboe, kokkie, mataglap en dan later toen de Nederlands-Indische mensen in Den Haag gingen wonen: de ‘Late Lien show en mijmeren over de Tempo Doeloe.
O ja, nu je het zegt, er gaat mij wel iets dagen… Willem Nijholt, de Kris Poesaka…Stille kracht! Zijn die recepten dan anders dan de huidige Indonesische keuken?
Onvergelijkbaar.

Het moet ergens in het jaar 1989 zijn geweest. In mijn studententijd leerde ik de Indisch recepten kennen van Huib de la Rambelje. Het was in een vieze studentenkeuken op de ‘s Gravelandseveer (de kamer van mijn vriend Robert) in hartje Amsterdam. Ik moest één vingerkootje olie in de wadjan gieten. Toen de olie heet was, moest ik er knoflook, trassi en spekjes inschuiven. Paprikapoeder en een flinke dessertlepel sambal oelek als laatste. Parmantig stond Huib naast mij, kookschort voor en handen gewassen. Ik kreeg vriendelijk bevelen over de grootte van de blokjes spek en de hoeveelheid trassi. En dat je nooit sambal mocht gebruiken van Conimex.
Wat een overdreven Indischgast dacht ik vals. En nog smetvrees ook. Maar ja, dat was toen. Ik was jong. Ik zat vol met vooroordelen. Nu zeg ik, stakkerig wijs, dat ik nog met ouderlijke geboden zat waartoe ik mij moest verhouden. Al merk ik dat sommige mensen zich helemaal niet bewust zijn van het onbewuste gedachtengoed dat je als mens meesleept uit je jeugd.

Indischgast Huib kookte recepten uit de ‘Tempo Doeloe’

Mijn moeder had in de jaren ’50 veel ‘blauwe’ kinderen van repatrianten in de klas. Daar begon ze altijd over te vertellen als bijvoorbeeld Tante Lien op TV was of een serie als ‘De Stille Kracht’ die haar deed denken aan Indischgasten. Zij vond Indo’s sloom. Dat kwam volgens haar omdat ‘ze uit de tropen kwamen’. Tsja, tot mijn schaamte moet ik erkennen dat dit het eerste gevoel was dat ik had bij mensen uit Nederlands-Indië. Onbewust ben ik opgegroeid met een scheef beeld van deze ‘nep Nederlanders’.
De toewijding van deze slome jongen van Indische komaf vond ik echter heel mooi. Sowieso wel een aardige gast, die Indischgast. Hij bouwde een gezellig sfeertje om je heen als ik naast hem in de keuken stond om hem te helpen. Wat een mooie tijd was dat. De geur die van dat explosieve mengsel in de wadjan afkwam, vond ik zo mogelijk nog mooier. En die smaken… dat was toch andere koek dan de nasi goreng die mijn moeder weleens uit een pakje conimex klaarmaakte. Wist zij ook veel.

Huib de la Rambelje Indische recepten


Ik wilde alles weten van die familierecepten die door Huib zorgvuldig werden bewaard in een blauwe multomap met vergeelde familiefoto’s uit de jaren ’70. Mysterieuze ingrédienten als sereh, taotjo, trassi, ketoembar, assem. In Nederland toen nog alleen bij de toko te koop. Er sprak ook een soort melancholie uit die recepten die mij raakte. Op elke pagina stond zo’n kodakfoto van gezelligheid van een gezin op vakantie in een bungalowtent. Huib als jochie van 13 jaar. En dan met een ballpoint-handschrift de ingrediënten van het gerecht. Geschreven door zijn oom of door zijn moeder. Heel aandoenlijk.
Huib nam mij mee naar Toko Ramee in de Pijp. Ik kocht daar mijn eerste wadjan en tjobek. Op den duur mocht ik van hem de recepten in een eigen schriftje schrijven. En de rest is geschiedenis.
In 2023 vroeg ik ook toestemming om de recepten uit het schriftje op mijn blog te zetten. Zodat de hele wereld dankzij mijn SEO-kennis kon meegenieten. Het door vette vingers onleesbaar geworden schriftje verdient alvast een plek op zolder.

Top Postings: tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Snel bladeren