header gazpacho recept
Home » gerechten » Gazpacho van tomaten en watermeloen

Gazpacho van tomaten en watermeloen

gazpacho recept koude soep

Gazpacho van tomaten en watermeloen

In onze Turkse supermarkt Sahan vond ik vleestomaten en de zoete watermeloen die deze Gazpacho zo'n frisse smaak geven. Bij warm weer altijd een zeer smakelijk gerecht, met zelfgemaakte croutons en stokbrood. Wel een uur of twee voor het opdienen in de ijskast koud laten worden.
Prep Time 1 hour 28 minutes
Course Avondmaaltijd
Cuisine Spaans
Servings 1

Equipment

  • 1 Blender

Ingredients
  

  • 2 kg Tomaten (vlees) geblancheerd, gepeld en grofgehakt
  • 5 tenen Knoflook gepeld en grofgehakt
  • 6 stengels Bleekselderij blad en witte deel, fijngesneden (450 g)
  • 1 ui Ui (klein) fijngesneden (140 g)
  • 400 gram Watermeloen (vruchtvlees) pitten verwijderd, grofgehakt
  • 100 gram Wittebrood zonder korst, in kleine blokjes
  • 150 ml Tomatenpassata (of -sap)
  • 15 gr Basilicum Liefst Thaise, verkrijgbaar bij Sahan of Thai
  • 2 eetlepel Rodewijnazijn
  • Zout
  • Peper Voor erbij
  • Grof zeezout Voor erbij

Croutons

  • 150 gram Wittebrood zonder korst, kruim in blokjes van 2-3 cm gescheurd3
  • 1 eetlepel Olijfolie
  • eetlepel Rodewijnazijn

Instructions
 

Croutons

  • Verhit de oven tot 200 °C.
  • Doe het brood in een middelgrote kom met de olie, azijn en ½ theelepel zout.
  • Zet een grillpan op hoog vuur, verdeel de croutons erop en gril ze 2 minuten rondom tot ze licht geblakerd zijn en knapperig gaan worden.
  • Schud ze uit de pan op een bakplaat en zet deze nog 12 minuten in de oven tot de croutons goudbruin en krokant zijn. Laat ze afkoelen.

Gazpacho

  • Doe de tomaten, knoflook, bleekselderij, ui, watermeloen, brood, passata en 10 g basilicum in een blender, of in een grote kom als u een handmixer gebruikt, met ¾ theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper.
  • Mix alles tot puree en voeg terwijl de motor nog draait de azijn en olijfolie toe.
  • Zet de soep tot gebruik in de koelkast.

Notes

Gazpacho vindt zijn oorsprong in Andalusië, waar boeren en landarbeiders in de verzengende hitte behoefte hadden aan een frisse, voedzame maaltijd. Al in de Romeinse tijd bestond er een eenvoudige broodsoep met knoflook, olie, azijn en water – de voorloper van gazpacho. Pas in de 16e eeuw, na de komst van tomaat en paprika uit de Nieuwe Wereld, ontstond de rode variant die we nu kennen. Eeuwenlang was het volksvoedsel, goedkoop en verfrissend, en pas in de 20e eeuw werd het wereldwijd populair. Gazpacho staat symbool voor mediterrane eenvoud: puur, gezond en verbonden met zomerse warmte en samen eten.
Keyword gazpacho, koud gerecht

🦷🦷🦷🦷🦷 ? Voor een overweldigende en duurzame ervaring zeker raadplegen… want dit zijn kunstwerkjes waar de tand des tijds geen vat op heeft

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren