Een app als tabellenboekje

De kracht van medische apps voor zorgprofessionals zit hem vooral in een gebruikersvriendelijke bediening, een beperkt aanbod van functionaliteiten en in de directe beschikbaarheid van data, het liefst onafhankelijk van een internetverbinding. Een van de eerste apps die duidelijk aan deze voorwaarden voldeed was de app van het Farmaceutisch Kompas van het CvZ. Vanaf de […]

De kracht van medische apps voor zorgprofessionals zit hem vooral in een gebruikersvriendelijke bediening, een beperkt aanbod van functionaliteiten en in de directe beschikbaarheid van data, het liefst onafhankelijk van een internetverbinding. Een van de eerste apps die duidelijk aan deze voorwaarden voldeed was de app van het Farmaceutisch Kompas van het CvZ. Vanaf de lancering is de ‘FK’ app razend populair onder dokters. In plaats van het handboek over geneesmiddelen overal mee naar toe te zeulen kan de app op de smartphone overal en altijd geraadpleegd worden, ook zonder internet.

Tiendejaarsrisico’ op ziekte of sterfte door Hart- en Vaatziekten
Nog een stap verder in het op maat aanbieden van specifieke gegevens gaat de app ‘CVRM-risicometer’, ontwikkeld in opdracht van de afdeling vasculaire geneeskunde van het UMC Utrecht. Waar voorheen met behulp van een tabellenboek handmatig moest worden uitgerekend wat het risico was op hart- en vaatziekten van een patiënt, krijgt men via de app in een mum van tijd een risico-score, gebaseerd op de meest recente richtlijn van het NHG. Door in het simpele startscherm variabelen als geslacht, leeftijd, roker, diabetes etc. aan te vinken berekent de app snel het zogenaamde ‘tiendejaarsrisico’ op ziekte of sterfte door HVZ. Simpel en doeltreffend. Daar kan geen papieren risicotabel meer tegen op.

Aandoening Hart- en Vaatziekten
Voor wie artsen en praktijkondersteuners
Opdrachtgever afdeling vasculaire geneeskunde UMC Utrecht
Website www.scoremeter.nl/
Beschikbaar Appstore | Google Play

*een versie van deze column van Marlin Media verscheen in
Tracer, nr 02 – 2014
(medewerkersblad VUmc)

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.