avonden reve
Home Ā» ‘De Avonden'(1): De lege uren van Frits van Egters

‘De Avonden'(1): De lege uren van Frits van Egters

We schrijven 1946, Amsterdam, de Schilderkade (Josef Israelskade 66). Frits woont nog thuis en kan als adolescent zijn draai niet helemaal vinden. Tijdens De Avonden maakt Reve ons deelgenoot van de zielenroerselen van Frits.

Ā ***** Ā archive.org (audioboek)

(1) 22 december

Waarin Frits van Egters, hoofdpersoon van het winterverhaal De Avonden van Reve, veel te vroeg wakker wordt op een zondag, 22 december in 1946 in een Amsterdamse wijk langs De Rivier. Dat is natuurlijk de Amstel. Frits wordt gekweld door angstdromen. Eenmaal wakker is hij geobsedeerd door de vraag hoe hij de dag zinvol kan doorbrengen. ‘De lege uren’, noemt hij dat. Hij verveelt zich dood en observeert zijn omgeving ‘scherp’.

Titel: De Avonden ( 1947)
Auteur:  Gerard Reve
Beoordeling: ****
Hoofdstuk: 1.
Genre:  Literatuur
Uitzendkanaal: YouTube (audioboek ‘Reve leest De Avonden’)

Om zijn ouders te ontvluchten gaat hij ‘s avonds bij een oude schoolvriend op bezoek maar hij weet niet echt contact te maken. Louis gaat zelfs tijdens het gesprek gewoon naar bed; kleedt zich uit en gaat gewoon liggen slapen, terwijl Frits nog in de kamer is. Nu moet je weggaan zegt hij dan. Een absurde situatie waar ik enorm om moest lachen. Zondagavond komt Frits thuis en treft hij zijn vader aan. Zijn moeder is dan al naar bed. Hij hoort haar snikken.

Juist omdat er heel veel niet beschreven wordt is ‘De Avonden’ van Reve een krachtig verhaal

De kracht van De Avonden van Reve wordt vooral bepaald door datgene wat de schrijver weglaat uit zijn verhaal. Als Frits van zijn bezoek aan Louis bijvoorbeeld thuiskomt hoort hij zijn moeder. ‘Uit de achterkamer klonk af en toe, verstikt, een snikkend geluid.’ Meer krijg je als lezer niet te weten. Maar je vult het zelf in en daarmee krijgt de scĆØne een extra beklemming. Zijn ouders hadden kennelijk een knallende ruzie. En ook Frits wil het niet weten. De dromen van Frits kun je interpreteren als een symbolische angst voor volwassen worden. Zelfs de jongemannen zijn verstard, van gips. ‘Waar is redding? Wat moet ik doen?’. Een existentiĆ«le vraag. Ik vind het nog steeds een goede vraag. Zelfs als je 54 bent…

Intussen kijken we naar een aflevering van ‘Klasgenoten’ uit 1987. Reve zit weer samen met de kinderen van zijn lagere school in Betondorp in de schoolbanken. Hilarisch. De leerlingen zijn allemaal rond de 65 jaar oud.
Gerardje krijgt trouwens nog een aardige veeg uit de pan van zijn onderwijzer (nu 82 jaar), vanwege ‘zijn overmatige aandacht voor het thema seksualiteit’… Ontroerende televisie.

Verder lezen:

Verder lezen

https://www.dbnl.org/tekst/meij018kort01_01/meij018kort01_01_0002.php

Snel bladeren