avonden reve
Home Ā» kunstwerk Ā» reve Ā» ‘De Avonden'(9): weet dat God jullie ziet en met welgevallen gadeslaat

‘De Avonden'(9): weet dat God jullie ziet en met welgevallen gadeslaat

Frits gaat naar de film de Groene Weiden (in zijn eigen woorden: die negerfilm’) en is onder de indruk van het katholicisme als troostgeloof. In de dialoog met zijn konijn lezen we dat hij zich minder alleen voelt.

***** (YouTube)

Hoofdstuk 9. (30 december)

Wanneer je Frits’ stemming vergelijkt met de eerste hoofdstukken is hij in de laatste hoofdstukken veel milder gestemd. Hij is ook veel emotioneler, valt mij op. Hij schiet hij bij het minste of geringste vol. Bij het toespreken van zijn konijn maar in hoofdstuk 9 ook bij het zien van de Groene Weiden, de film die hij samen met Bep bezoekt.

Titel: De Avonden ( 1947)
Auteur:  Gerard Reve
Beoordeling: ****
Hoofdstuk: 9.
Genre:  Literatuur
Uitzendkanaal: YouTube (audioboek ‘Reve leest De Avonden’)

Fictie en werkelijkheid in De Avonden van Reve

De film waar Frits vandaag naar toe gaat is in werkelijkheid The Green Pastures. Volgens de uitermate racistische trailer uit dat zelfde jaar, laat de film zien hoe ‘simpele, zwarte mensen’ uit het zuiden van de VS de verhalen van de bijbel interpreteerden.
Frits is duidelijk onder de indruk van deze katholieke kitsch. De katholieke kerk is ook de plek waar de schrijver Reve zich later thuis voelde. Maar dat wisten we toen nog niet.

šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦· tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren