avonden reve
Home Ā» kunstwerk Ā» reve Ā» ‘De Avonden'(10): het is gezien

‘De Avonden'(10): het is gezien

***** (YouTube)

Hoofdstuk 10. (31 december)

We hebben het weer gehaald: het is 31 december. Het is niet onopgemerkt gebleven. Jaja, we zijn er bijna. Frits slikt met grote bitterheid zijn teleurstelling weg als blijkt dat zijn moeder voor deze feestelijke avond geen echte wijn maar ‘bessen-appel’ heeft gekocht.

De verzoeningsgedachte wordt door Frits voortgezet en mondt uit in een totale vergeving van zijn ouders en een algeheel besef dat hij ondanks de beklemmende thuissituatie en zijn scherpe, nihilistische gedachten ‘leeft’ en ‘ademt’. Het lijkt er op alsof Frits toch nog de zin van zijn bestaan inziet.
De opmerking ‘Het is niet onopgemerkt gebleven’ is sindsdien een gevleugeld citaat geworden in Nederland. We citeren de mooiste zinnen voor de kijkers thuis.
‘Zie de dagen van mijn ouders. De ouderdom nadert, ziekten nemen bezit van hen, en er is geen hoop. De dood nadert, en het graf gaapt. Een graf is het eigenlijk niet, want ze komen in een urn: daar betalen we elke week voor.’ Hij schudde zijn hoofd.’Zie hen,’ fluisterde hij. ‘Er is voor hen geen hoop. Ze leven in eenzaamheid. Waar ze om zich heen tasten, is leegte. Hun lichamen zijn een prooi van het verval.( …)
‘Almachtige God,’ zei hij bij zichzelf, ‘ zie toe: zijn reet is te zien. Zie deze man. Het is mijn vader. Behoed hem. Bescherm hem. Leid hem in vrede. Hij is uw kind.’ (…)
‘Ik leef,’ fluisterde hij, ‘ik adem. En ik beweeg. ik adem, ik beweeg, dus ik leef. Wat kan er nog gebeuren. Er kunnen rampen komen, pijnen, verschrikkingen. maar ik leef. ‘ (…)
‘Konijn,’ zei hij, het konijn op de arm nemend, ‘je straf is ingetrokken, gezien je grote verdiensten voor de zaak.’ (…)Hij zoog de borst vol adem en stapte in bed. ‘Hij strekte zich uit en viel in een diepe slaap.


Titel: De Avonden ( 1947)
Auteur:  Gerard Reve
Beoordeling: ****
Hoofdstuk: 10.
Genre:  Literatuur
Uitzendkanaal: YouTube (audioboek ‘Reve leest De Avonden’)

ā€œHet is gezien,’ mompelde hij, ‘het is niet onopgemerkt gebleven.’

Hoofdstuk 10 | 05:38:00 – 06:44:300

Fictie en werkelijkheid in De Avonden van Reve

Inmiddels is het 2009. De briljante scene over de fles ‘bessen-appel’ die Frits moeder had gekocht voor Oudjaar, inspireerden ons tot een wijnetiket. Voor opdracht 44 op een avondcursus aan de Grafische School, ontwerpen we een etiket in een serie ‘Schrijverswijn’.

šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦· tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren