avonden reve
Home Ā» kunstwerk Ā» reve Ā» ‘De Avonden'(8): ik wil weg, niet om ergens te komen maar om ergens vandaan te zijn

‘De Avonden'(8): ik wil weg, niet om ergens te komen maar om ergens vandaan te zijn

***** (YouTube)

Hoofdstuk 8. (29 december)

In hoofdstuk 8 wordt Frits wakker met een kater en zijn ouders verwijten hem zijn ‘misdragingen’ van de vorige avond. Hij spreekt dan de magische woorden dat hij ‘vooral weg wil, niet om ergens te komen maar ergens vandaan te zijn’. Je zou het als het thema kunnen zien van de De Avonden.
Hij gaat op bezoek bij Bep Spanjaard, weer om de tijd te doden en als je goed leest zie je dat hij zijn eigen angsten probeert over te dragen op de nuchtere Bep (Zij woont alleen). In het gesprek refereert hij aan methode van Emile CouƩ, de psycholoog van de auto-suggestie waar Frits via het boekje dat hij van Victor Poort heeft geleend, over gelezen had.
Hij berijdt zijn stokpaardjes over ziektes en gaat weer naar huis.
‘s Avonds gaat hij vroeg naar bed. Hij droomt over een glad meer waar hij aan het peddelen is (zijn jeugd, overzichtelijk), het water gaat stijgen (hij wordt ouder), het water in de boot is veel kouder (zijn ouders) dan buiten de boot (zijn vrienden) en uiteindelijk komt er een vloedgolf aan (de volwassenheid of zijn vader?). Hij is bang dat hij zal verdrinken omdat hij zich niet kan handhaven in die nieuwe wereld. Tsja, dromen interpreteren blijft koffiedik kijken.

Titel: De Avonden ( 1947)
Auteur:  Gerard Reve
Beoordeling: ****
Hoofdstuk: 8.
Genre:  Literatuur
Uitzendkanaal: YouTube (audioboek ‘Reve leest De Avonden’)

ā€œWerkwijze Koewee. Ik voel me goed. Ik voel me nog steeds goed. Ik voel me beter. O, wat voel ik me al beter. Ik ben alweer beter dan daarnet…ā€

Zijn

Fictie en werkelijkheid in De Avonden van Reve


šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦· tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren