header_boldoot

Boldoot (1971)

De Geheugen Groeve op mijn zolder

boldoot_eau_de_cologne

Kapotte knie. Maar oma wist raad. Ze spoot wat ‘o-de-klonje’ op een zakdoek en depte de wond. Het prikte als de hel maar het rook wel lekker. Een wondermiddel met een onbegrijpelijke naam.

De fles zat in haar handtas. Als Oma op bezoek was, zat zij steevast in dezelfde stoel in de huiskamer met die tas binnen handbereik.
Het moet ergens in het jaar 1971 geweest zijn dat ik voor het eerst als kleuter huilend voor haar neus stond met een kapotte knie. Gedwee onderging ik de behandeling. Pas 10 jaar later realiseerde ik mij, misschien toen ik Frans kreeg op school, dat je dit wondermiddel als ‘au de cologne’ spelde. Na 50 jaar realiseer ik mij dat cologne ‘Keulen’ betekent. Water uit Keulen. Mijn moeder noemde het Boldoot, wat ik toen ook een rare naam vond omdat het met dood te maken leek te hebben. En later sprak mijn andere oma over de Boldootkar die door Alkmaar reed en tonnen met poep bij mensen ophaalde die nog geen closet hadden. De Boldootkar was natuurlijk een voorbode van de dood want die kar stonk als de hel.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.