zolder burkunk

Elfstedentochtkruis (2012)

De Geheugen Groeve

De mengeling van blijdschap en angst indien je dan eindelijk onder het bruggetje van Bartlehiem door schaatst. Je weet dat je er 160 km hebt opzitten maar dat je nu nog naar Dokkum moet, terwijl de schemering inzet. En dan in het pikdonker terug naar Leeuwarden.

Op zolder ligt een Elfstedentochtkruisje. Niet de officiële versie maar een geschenk dat edelsmid Jeroen Sohier heel kunstig en liefdevol voor mij heeft gemaakt toen ik in 2012 de tocht illegaal had verreden. Het is het bekende jaar dat Erben Wennemars in snikken uitbarstte bij de Wereld Draait Door omdat de tocht die winter net niet doorging. Terwijl alle rayons er goed bij lagen.

Op zaterdag 11 februari 2012 reed ik met mijn schaatsmaatje Fokko Groenenboom de Elfstedentochtroute. Van Leeuwarden naar Leeuwarden, 200 km schaatsplezier, toegejuicht door Friezen die het ook heel jammer vonden dat hij niet door was gegaan. Het was weliswaar niet de echte tocht maar hij kwam qua gevoel wel in de buurt. Het was natuurlijk geen 1997. Het was ook niet 1986 en 1985, helemaal niet 1963. Maar het was wel verdomme 2012.

Bekijk mijn videoverslag van dat historische jaar 2012:

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.