‘Diego Maradona’: een wilde achtbaanrit van een sloppenwijk uit Buenos Aires, via Napels naar het zwarte gat

*** Diego Maradona (documentaire)

Het leven van Diego Maradona (1960-2020) was een tragedie. Maar dit kan natuurlijk niet anders. Het loopt altijd slecht af met godenzonen. Wanneer je zo goddelijk goed kan voetballen, en dat kon hij naar mijn smaak als de beste van de wereld, werkt zo’n status vanaf je jeugd bijna als een self-fulfilling prophecy. Maradona was gedoemd om uiteindelijk in schandalen ten onder te gaan. Ik zag een keer een filmpje hoe Maradona in zijn nadagen (strak shirt om zijn dikke lijf, verwilderde haardos, net terug uit een afkick-kliniek in Cuba) met een sigaar in zijn mond zich verschanste voor zijn huis in Argentinië. Hij schoot met een luchtbuks op paparazzi die voor zijn tuinhek foto’s probeerden te maken. Wat een tragiek.

Titel:  “Diego Maradona”
Beoordeling:  ***
Genre:  (sport) documentaire
Regie: Asif Kapadia
Uitzendkanaal: NPO3 Plus, Apple TV.

De documentaire-maker A. Kapadia had meer dan 500 uur archiefmateriaal om deze tragedie gestalte te geven. En dat is hem gelukt. Je voelt de tragedie tot in je botten. Niet in de laatste plaats door de zeer ritmisch gesneden beelden in combinatie met zorgvuldig gekozen achtergrondgeluiden. Een audiofragment uit een interview van Diego die iets mompelt in het Spaans over wat er met hem gebeurt als hij in een vol stadion het veld betreedt, past natuurlijk perfect onder beelden van een historische kampioenswedstrijd die hij met Napoli speelde.
Wanneer de docu begint, start er eigenlijk een achtbaan-karretje dat met een duizelingwekkende vaart de levenswandel volgt van dit wonderkind uit de sloppenwijken van Buenos Aires. Niet chronologisch maar steeds met flashbacks waardoor je de hectiek beleeft van alle hoogte- en dieptepunten van zijn levensloop op een bijna hypnotiserende wijze. We zien hem voetballen bij de jeugd van Boca Juniors en zich qua stijl ontwikkelen tot een kleine maar snelle spits, in bezit van de bal onverslaanbaar. Al vroeg kon hij uit de stand schieten en als de beste dribbelen met de bal aan zijn voet gekleefd. Uiteindelijk komt hij onder contract bij FC Barcelona maar daar mislukt hij. En dan wordt hij gered door geld van Italiaanse maffiosi die het bestuur van een van de armste voetbalclubs uit de Serie A. zo ver weten te krijgen om Maradona aan te kopen. In Napoli transformeert hij van reddende engel van de economisch achtergebleven stad van Zuid-Italië in twee voetbalseizoen tot een onsterfelijke God die in menig Napolitaanse huiskamer een altaartje heeft met kaars en foto. Zijn beste WK in 1986 met de bekende handsbal die hij zelf na de wedstrijd betitelde als de ‘hand van god’. Het kampioenschap met Napoli in 1987. Het wordt allemaal fantastisch neergezet in de docu. Maar dan moet je natuurlijk wel van voetbal en domme jongens met te veel talent houden want dat was ‘pluisje’ bij uitstek.

De legende ‘Diego Maradona’: Diego is dood maar Maradona zal altijd blijven leven

Natuurlijk kon hij alle verleidingen van geld, vrouwen en drugs niet aan. Dat is geen verrassing. De docu is in die zin over gecomponeerd en voorspelbaar. En de docu-maker had ook wel eens een stapje opzij kunnen doen en de mens achter Maradona (Diego) wat meer diepgang kunnen geven. Maar eerlijk gezegd was die diepgang er ook helemaal niet. Hij was gewoon een eenvoudige jongen uit een sloppenwijk die ten onder ging aan zijn eigen roem. En die boodschap vertelt de docu briljant. Iedereen die van Maradona houdt wil natuurlijk niet te lang stil staan bij zijn tragische persoonlijkheid. Of de rol die de Camorra speelde in zijn drugsverslaving. En ook niet bij de politieke lading die Argentinië-Engeland had, een jaar na de Falklandoorlog.
Je wil alleen maar nog een keer ervaren hoe hij tijdens de wedstrijd tegen Engeland in het WK van 1986 van nog voor de middenlijn 7 man passeert en uiteindelijk scoort. Alleen dat wil je zien van God, urenlang.

Bekijk de mooiste goal ooit gescoord:

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.