Home » app » “Een teachable moment via de smartphone-app”

“Een teachable moment via de smartphone-app”

HELEEN RIPER SCHREEF RAPPORT MET AANBEVELINGEN E-MENTAL HEALTH (>download het rapport als pdf) Heleen Riper is senior onderzoeker bij de VU, GGZ inGeest en de Duitse Leuphana Universiteit. Daarnaast werkt zij als universitair hoofddocent bij de VU en als hoogleraar bij Leuphana. Haar vak e-Mental Health zit in de lift. Niet alleen het onderzoek, ook […]

HELEEN RIPER SCHREEF RAPPORT MET AANBEVELINGEN E-MENTAL HEALTH
(>download het rapport als pdf)

Heleen Riper is senior onderzoeker bij de VU, GGZ inGeest en de Duitse Leuphana Universiteit. Daarnaast werkt zij als universitair hoofddocent bij de VU en als hoogleraar bij Leuphana. Haar vak e-Mental Health zit in de lift. Niet alleen het onderzoek, ook het praktijkaanbod behoort tot de wereldtop. Reeds in 2007 deed Riper diverse aanbevelingen. Vijf jaar later hebben in Nederland veel online preventieprogramma’s concreet vorm gekregen. En ook het wetenschappelijk onderzoek naar kosten en effectiviteit is toegenomen.

In uw rapport spreekt u voornamelijk over over preventie. Behoort de online behandeling van psychische aandoeningen ook tot e-Mental Health?
“E-Mental Health is heel geschikt voor de nuldelijn, de zogenaamde zichzelf verwijzende mensen. Met laagdrempelige webinformatie voor iedereen. Uiteraard richt het vakgebied zich ook op de 1e en 2e-lijn. En zelfs in de 3e lijn lopen er projecten: bij GGZ inGeest worden chronisch psychiatrische patiënten deels begeleid op afstand.”
Riper stelt in haar rapport Kennissynthese (2013) dat het web een vaste plaats heeft veroverd in de preventie van psychische problemen. Vooral op het gebied van depressie en angst blijkt het aanbod voor volwassenen effectief, met online cognitieve gedragstherapie (iCBT) als toepassing.

Worden Face-to-face preventieprogramma’s in de toekomst meer en meer aangevuld met online aanbod?
“Waar vroeger in retrospectief ervaringen werden besproken met een coach of therapeut, kan dat nu ook via een app, vanaf elke locatie. Een alcohol verslaafde in nood krijgt via een app direct een teachable moment met een vertrouwenspersoon.“
De technologische ontwikkelingen op het gebied van e-Mental Health gaan snel. Via een app kunnen we stemmingen en gedrag meten. Riper noemt in haar rapport zelfs een sensor in de smartphone die de hartslag meet. De coach of therapeut kan zo op afstand de cliënt snel en gericht hulp bieden.

Welke site of opp zou u mijn buurman met depressieve klachten aanraden?
“Er zijn momenteel zoveel programma’s waarvan de effectiviteit is bewezen. Denk aan www.kleurjeleven.nl. Ik zou hem vooral adviseren om zich goed te informeren. Of doe een online zelftest en bekijk dan welk programma geschikt voor je is.“

Internetinterventies zijn effectief, kostenbesparend en bereiken een groot publiek. Toch benadrukt Riper ook de uitdagingen: “Innovaties in e-Mental Health leiden soms tot weerstand. Hulpverleners gaan zich overbodig voelen. Ook zijn zij soms slecht op de hoogte. En onbekend maakt onbemind. Goede implementatie eist een cultuuromslag. Minder frequente aandoeningen als vroege psychose en suïcide zijn wat betreft psycho-educatie ook geschikt voor een online benadering, na een intensieve face-to-face behandeling. Daarnaast moeten we goed kijken wie waar behoefte aan heeft: de patiënt, de familie en de juiste poortwachters, zoals een docent of de huisarts. We weten nog onvoldoende over opschaling en inbedding in de dagelijkse praktijk. “

Prof. Dr. H. Riper, Preventie en eMental-health: onderzoek dat leidt, technologie die verleidt, preventie die bereikt en beklijft (Kennissynthese 2013 ZonMw & VU).

*een verkorte versie van dit interview van Marlin Media verscheen in
Indrukken, nr 12 – 2013
(medewerkersblad GGZ inGeest)
<

🦷🦷🦷🦷🦷 tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren