header_arend burkunk

‘Weerstation De Arend:’ een oase aan verfrissende stilstand in de digitale woestenij

Jos Werkhoven houdt met zijn amateuristische site in de digitale wereld stand als vaste hangout voor liefhebbers van natuurijs.

**** Schaatsnieuws (blog)

Weerman Jos Werkhoven: “Ik ben en blijf amateur!”

Jos Werkhoven woont vlakbij de Ankeveense plassen. Omdat de trekgaten in het veen maar 60 cm diep zijn is het voor de Amsterdammer de eerste plek waar je bij een vorstperiode goed kan schaatsen op natuurijs. Ik volg Jos al sinds het jaar 2002 op het web. Hij is een aandoenlijk figuur. Een beetje een leraarstype. Maar dan niet een meneer Foppe die het altijd beter weet maar meer een dandy met gleufhoed die nog steeds geniet van de wonderen der natuur. Antroposoof en weer-amateur.

Pas veel later ontdekte ik van hem op zijn site een lyrische posting over Kees Boeke’s boek ‘Wij in het heelal. Het heelal in ons.” We zijn dus qua achtergrond een beetje geestverwanten.
Zijn meest recente video-posting van 9 feb. 2021 , waarin hij eerlijk vertelt dat hij de dag daarvoor tot 2x keer toe zijn SD-kaartje vergat te plaatsen in zijn camera, is exemplarisch. Hij verzucht: “Ik ben en blijf amateur!”. Dat maakt hem authentiek.
Hij is ook een voorbeeld hoe dankzij het internet ook ‘de amateur’ een podium heeft gekregen om een hobby te beoefenen en tegelijk ons van originele informatie te voorzien. En daarmee de professional, die ons niet alleen een weerbericht maar ook een product wil verkopen, de wind uit de zeilen te nemen. Zijn site stamt uit de tijd van het democratische internet dat kennis nog voor iedereen beschikbaar wilde maken…

Titel:  “Weerstation de Arend”
Beoordeling:  ****
Genre: blog en video journaal
Maker: Jos Werkhoven
Uitzendkanaal:  web

‘Weerstation de Arend’ vormt feitelijk een belichaming van 20 jaar internet-geschiedenis. Maar dan wel een gestolde variant. De site is namelijk niet veranderd. Qua UX een lachertje maar daarmee wel weer heel authentiek. En geen valse algoritme-machine. ‘Surfen’ binnen al deze genestelde html-pagina’s is een en al nostalgie. Alsof je bij je oma op bezoek bent en op zolder in de lade van een oude kast, ansichtkaarten vindt uit een vergeten wereld.
In 2002 begon hij met een zelf in elkaar geknutselde html-pagina met weerkaarten. Daarna ontwikkelde hij zich wat betreft het schaatsnieuws als een blogger (dat woord moest toen nog uitgevonden worden!). Er volgde in de jaren ’10 een YouTube- en Twitter-account rond zijn ‘schaatsnieuws’, dat wel. Maar de basis bleef heerlijk hetzelfde. Ook in 2021 merkt hij op: “Ik ben en blijf amateur!”.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.