hal quote Marlin
Home » waardevol » ‘Onze stokpaardjes’: GPT3 genereert een podcast zonder dat je het merkt (***..)

‘Onze stokpaardjes’: GPT3 genereert een podcast zonder dat je het merkt (***..)

Eindelijk weer eens een bijzondere uitzending van Klöpping en Ernst-Jan Pfauth – de 2 jolige pubertjes die met hun podcast de klassieke uitgeefwereld willen opschudden.

GPT3 (Generative Pre-trained Transformer 3) is een taalmodel dat door middel van AI zelf teksten genereert op basis van oudere teksten. Klöpping voerde de transcriptie in van eerdere afleveringen en liet zo een uitzending kunstmatig ontstaan.

Titel:  Een podcast over media, aflevering S05E19 – Onze stokpaardjes
Beoordeling:   ***..
Genre:  podcast
Hosts: Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth
Uitzendkanaal: web

Het is jammer dat ik het hier al verklap maar de eerste 10 minuten uit ‘Een podcast over media’ zijn diepe schijn. Je hebt het in eerste instantie niet in de gaten. Zoals altijd hoor je de twee clichématige karakterprofielen uit de podcast met elkaar kibbelen over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van online uitgeven. Klöpping profileert zich daarbij altijd als de infantiele standaard-nerd en Pfauth als de meer reflectieve opa die altijd zeurt over privacy-gevaren en ook nog wel eens een boek leest.

Het algoritme heeft deze karaktertegenstelling goed aangeleerd. In die zin was het zo goed gelukt dat ik weer na een paar minuten dacht: ik heb helemaal geen zin om naar deze voorspelbare jongens te luisteren. Ik was eigenlijk al een jaar geleden afgehaakt met het volgen van de podcast. Maar soms klonken de uitspraken (mijn betovergrootvader was astronaut) een beetje vreemd en dat intrigeerde mij. Helemaal toen bleek dat de aflevering deep fake was.
Deze aflevering is dus zeker een aanrader. Als je op de hoogte wilt blijven van de toekomst van online uitgeven kan het geen kwaad om de pubers te volgen. Ik heb ze weer toegevoegd aan mijn app Sticher.

Top Postings: tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Snel bladeren