Home » e-help » Surfen op de golf van het nu…

Surfen op de golf van het nu…

In de behandeling van psychiatrische stoornissen als depressie, angst en verslaving wordt mindfulness steeds vaker ingezet als onderdeel van therapie. De grondlegger Jon Kabat-Zinn – een moleculair bioloog uit de VS – ontwikkelde het mindfulness-programma voor uitbehandelde patiënten met chronische pijn. Door het anders richten van aandacht leerden patiënten beter omgaan met ziekte en lijden. […]

In de behandeling van psychiatrische stoornissen als depressie, angst en verslaving wordt mindfulness steeds vaker ingezet als onderdeel van therapie. De grondlegger Jon Kabat-Zinn – een moleculair bioloog uit de VS – ontwikkelde het mindfulness-programma voor uitbehandelde patiënten met chronische pijn. Door het anders richten van aandacht leerden patiënten beter omgaan met ziekte en lijden.

Acceptatie van het nu met behulp van een app
De aandachtstraining bleek ook bij andere klachten (angst- en stemmingsstoornissen) een gunstig effect te hebben. Acceptatie van het hier en nu speelt een sleutelrol. De app Mindfullness van het Zweedse bedrijf MindApps biedt geleide meditatie-oefeningen aan, statistieken en een alert-functie. Een smartphone heb je doorgaans altijd bij je, en is dus bij uitstek geschikt om je bij de les te houden. Zo kan het gebeuren dat plotseling uit je broekzak een mindfulness gong klinkt. Het scherm van je smartphone toont een vraag:
‘Wat merk je op, op dit moment?’.

 

 

 

 

*een verkorte versie van deze column van Marlin Media verscheen in Indrukken, nr 3 – 2013
(medewerkersblad GGZ inGeest)

🦷🦷🦷🦷🦷 tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren