zolder burkunk

Voetbal -‘Tango’ (1978)

Bekijk de Geheugen Groeve op mijn zolder

Hij was lichter op je voet, maakte een doffe tik als je hem hoog hield en hij had vreemde driehoeken op de vlakken. Die driehoeken vormden samen weer grotere cirkels als je goed keek. Een revolutie in balontwerp. De ballenwereld is daarna nooit meer dezelfde geworden.

De Tango-bal is voor mij altijd het symbool gebleven van de verloren WK-finale in Argentinië. De bal van Rensebrink op de paal zodat het 1 -1 bleef en we moesten verlengen. Ik zat met mijn voetbalschoenen aan samen met mijn vader te kijken in de huiskamer. Wat een heksenketel was het in het River Plate stadion. Overal sneeuwstormen van papiertjes met wit en blauw. De aftrap werd uitgesteld omdat Van de Kerkhof gips om zijn arm droeg. Het Argentijnse elftal haalde alles uit de kast om voor de wedstrijd al Oranje te intimideren. Ik zie nu, op de afbeelding die ik op Google heb gevonden, dat Riverplate, de naam van het stadion, ook op de bal staat.
T A N G O. Wat vreemd eigenlijk. Een soort Tatort-effect. Nu ik naar de bal aan het staren ben op mijn beeldscherm, realiseer ik mij pas dat tango natuurlijk op de Argentijnse dans slaat. Op mijn 12de las ik dat woord denk ik voor het eerst van mijn leven en heb ik het jaren geassocieerd met type voetbal. Zoals ik altijd heb gedacht dat de TV-serie Tatort uit mijn jeugd over een politierechercheur ging die Herr Tatort heette. Net zoals Derrick. Maar het betekende natuurlijk plaats delict. Een mindfuck.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.