Home » waardevol » Apps » De Hollandse Waterlinie ‘beleven’ met je mobiel

De Hollandse Waterlinie ‘beleven’ met je mobiel

Het is de hele maand september Fortenmaand. Wie een beetje van vochtige bunkers,  krijgsgeschiedenis, mooie verhalen en wilde natuur houdt, kan zich helemaal uitleven.  Mooie gelegenheid om de Augmented Reality-toepassingen ontwikkeld rond dit thema eens te bekijken. De Hollandse Waterlinie (een verzameling forten die ons land moest beschermen tegen vijandelijke troepen), en als onderdeel daarvan […]

Het is de hele maand september Fortenmaand. Wie een beetje van vochtige bunkers,  krijgsgeschiedenis, mooie verhalen en wilde natuur houdt, kan zich helemaal uitleven.  Mooie gelegenheid om de Augmented Reality-toepassingen ontwikkeld rond dit thema eens te bekijken. De Hollandse Waterlinie (een verzameling forten die ons land moest beschermen tegen vijandelijke troepen), en als onderdeel daarvan de Stelling van Amsterdam, lopen bij wijze van spreken door mijn achtertuin. Eigenlijk een perfect thema voor een layer met historische informatie, vergelijkbaar met het virtueel terugplaatsen van De Muur in Berlijn.

.Het eerste beeld na activering van de layer "Stelling van Amsterdam"
Het eerste beeld na activering van de layer "Stelling van Amsterdam"

Layar biedt 2 layers over Forten in Nederland
Oei, dat is slecht: op de portal van de Fortenmaand staan de zogenaamde ‘AR-toepassingen’ – ontwikkeld voor de mobiel – niet vermeld. Dat is jammer. Het is dus even zoeken via Google. Gelukkig: op de site van de Stelling van Amsterdam staat een nieuwsbericht over dit onderwerp en ook een button ‘mobiel’. Layar biedt 2 layers over dit onderwerp zie ik in de catalogus.  Via de app Layar downloaden we ‘Stelling’ en ‘Hollandse Waterlinie’ op onze mobiel en gaan op pad.

Het laden gaat aanzienlijk trager
Voordat ik buiten mijn fiets pak kijk ik opgewonden op mijn mobiel. Ik verwacht toch minstens bommen en granaten te zien! Ik moet echter niet alleen de app Layar weer starten maar ook de layer ‘Stelling’. Drie keer klikken… Het laden gaat aanzienlijk trager omdat ik van mijn WiFi overstap op de mobiele internet-verbinding. Daar verschijnt iets. Ik richt de mobiel mijn straat in. In dit 2D-beeld zie ik mijn straat en er verschijnen vier iconen van Forten op de horizon, richting centrum. Dat is helder. Omdat de dichtstbijzijnde op 1.8 km ligt tik ik op het fort-icoon ‘Cavaleriekazerne’. Lijkt me wel interessant. Vervolgens tik ik op KAART linksboven. Nu verschijnt een mooi Google-maps kaartoverzicht met het fort-icoon op de Sarphatistraat. Tik op de knop: ‘Breng me er heen’ en ik zie op hetzelfde kaartje een mooie routebeschrijving lopen. Fiets ik zo naar toe.

Via de knop KAART krijg ik het klassieke Google-maps beeld

Nooit geweten dat de Cavaleriekazerne (nu Kunstacademie) op de Sarphatistraat een onderdeel is geweest van de Stelling van Amsterdam. Op de plaats van bestemming  aangekomen, ga ik met mijn fiets op de stoep staan, vlak voor de voormalige Cavaleriekazerne en ik richt mijn mobiel op de voorgevel. Helaas zie ik alleen het icoon Fort vergroot op mijn beeld en voor de rest…helemaal niks. Natuurlijk had ik nu bijvoorbeeld een mash-up verwacht met een paar historische foto’s van dezelfde gevel maar dan compleet met dampende paarden en marcherende soldaten. Maar zover zijn we dus nog niet.
Wel krijg ik een link naar de website, onderwerp: De Cavaleriekazerne. Hier wat aanvullende informatie over bouwjaar en gebruik. Deze info had ik ter plekke natuurlijk ook even via mijn browser kunnen raadplegen. Van ‘augmented reality’ daarentegen is geen sprake of het moet dat icoontje Fort zijn. Wel een groot voordeel is dat ik via deze link altijd de meest recente informatie kan lezen over dit historische object. Een stadsgids van papier is namelijk al verouderd bij de publicatie.

Beeld van de Kavalerie-kazerne met teleurstellend 'augmented' ikoontje.
Beeld van de Cavaleriekazerne met teleurstellend 'augmented' icoontje.

Geen bommen en granaten
Zonder meteen het kind met het badwater weg te gooien voldeed deze AR-app niet aan mijn verwachtingen. Het was natuurlijk wel een gratis layer in een branche (Cultureel Erfgoed) met weinig geld. De commerciële layers hebben hoogstwaarschijnlijke meer Augmented Info omdat er meer budget is. Nu wachten op een doorontwikkeling van de layer Stelling van Amsterdam met bommen en granaten ‘augmented’.

Top Postings: tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Snel bladeren