ceausescu paleis burkunk
Home » 4 tanden » Ceaușescu verliest zijn controle; het einde van de dictatuur in Roemenië

Ceaușescu verliest zijn controle; het einde van de dictatuur in Roemenië

Een totalitair regime van een dictator kan lang duren. Ondanks ongelijke verdeling van macht en rijkdom komt het volk niet in opstand. Toch bleek in een van de laatste dictaturen van Europa een schreeuw op een plein genoeg.

**** (YouTube)

Het is zo’n monumentaal moment uit de Europese geschiedenis, vastgelegd op een bibberige YouTube-video. Op de ochtend van 21 december 1989 sprak Ceauşescu een bijeenkomst van zo’n 80.0000 mensen toe in Boekarest om een opstand eerder in het land (in de stad Timişoara) te veroordelen. De propaganda-afdeling van zijn totalitaire regime had onder meer grote groepen arbeiders gedwongen om met rode vlaggen en grote foto’s van hun leider Ceaucuescu zijn toespraak aan te horen. Deden ze dat niet dan zouden ze ontslagen worden.

In zijn toespraak heeft Ceauşescu het over zijn stokpaardjes als “de socialistische revolutie” en de Roemeense “multilateraal ontwikkelde socialistische samenleving”. 
Maar dan gebeurt er iets geks. Na de toespraak roept iemand heel hard ‘boeh’. Andere mensen uit de menigte beginnen Ceauşescu uit te schelden; zijn verbijsterde uitdrukking blijft een van de beslissende momenten van het einde van het communisme in Oost-Europa. Het moment wordt live uitgezonden op de Roemeense televisie. We zien de camera wegdraaien maar de geluidsman blijft actief. Het hele plein roept boeh en Ceauşescu op het balkon roept alleen nog maar ‘Hallo Hallo Hallo’. Zijn vrouw roept ‘Stilte, Stilte’.
Daarna roept hij: ‘Kameraden, kameraden weest toch stil’.

Titel:  Last speech Ceauşescu
Beoordeling: ****
Genre:  MM (monumentale momenten)
Gebeurtenis:  de val van communisitische regime in Roemenie in 1989
Moment: een heel plein met een opstandig volk dat boeh staat te roepen, terwijl de dictator alleen maar roept: ‘hallo, hallo, hallo’.
Uitzendkanaal: YouTube


Het monumentale moment is dat de massa zich realiseert dat zij sterker is dan die oude man met die bontmuts waar ze 60 jaar bang voor zijn geweest. Waarom toen pas nee roepen? Waarom eeuwen lang die gek gevolgd? Waarom konden de 20 miljoen Roemenen geen effectieve oppositie organiseren? In theorie had het volk al veel eerder het paleis kunnen bestormen maar dat is niet gebeurd. Het is voer voor psychologen, politicologen, sociologen en historici.

Top Postings: tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Snel bladeren