Home » 4 tanden » ‘Europa draait door’: Boekestein en De Wit vertellen waarom en hoe…

‘Europa draait door’: Boekestein en De Wit vertellen waarom en hoe…

Geïnteresseerd in historische achtergronden van de buitenlandse politiek van Europese landen? Deze podcast is niet saai, ondanks het onderwerp ‘Europa’

**** Spotify (podcast )

Arend-Jan Boekestijn kennen we natuurlijk van het ‘Boekestijntje’ in de jaren 0 van de 21ste eeuw. Het VVD-kamerlid praatte weer eens zijn mond voorbij richting de pers nadat hij op de thee was geweest bij Beatrix. Een kamerlid mag namelijk niet openbaar maken wat hij met de Koningin heeft besproken. Exit Arend-Jan. Hij werd docent-onderzoeker Politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. De laatste jaren praat hij ook enkele podcasts vol die heel aardig zijn om te volgen.

In de zeer onderhoudende podcast ‘Europa draait door’ bespreekt hij samen met Tim de Wit (correspondent voor de NOS in Engeland) de politieke en economische verhoudingen tussen Europese landen vanuit een historisch perspectief. Het gaat vaak over de Brexit maar soms ook over wereldpolitiek.
In de aflevering Hoe kon het zo mis gaan in Afghanistan bespreken De Wit en Boekestijn de ‘exit-strategie’ van de landen die hun missie in Afghanistan afsloten. Als gast figureert Beatrice de Graaf, hoogleraar ‘geschiedenis van internationale betrekkingen’. Uiterst pijnlijk is dat zowel Beatrice als Arend-Jan concluderen dat alles zich herhaalt in Kabul.

Titel: Europa draait door
Aflevering: #1 Hoe kon het zo mis gaan in Afghanistan
Beoordeling: ****
Makers: Arend-Jan Boekestein en Tim de Wit
Duur: 50 min
Genre: Podcast
Kanaal: Spotify


Normaal is Europese politiek en geschiedenis als thema ongelooflijk saai in een podcast. Maar de licht-ironische toon van senior Arend-Jan in combinatie met het jeugdige enthousiasme van Tim de Wit houden de uitzendingen levendig. En kennis van geschiedenis van de buitenlandse politiek van Europese landen leidt tot een beter begrip van de actualiteit. Dat Duitsland in de 21ste eeuw nooit grote groepen militairen stuurt naar brandhaarden heeft niets te maken met een zwak geopolitiek bewustzijn maar alles met het Duitse oorlogsverleden. Militair ingrijpen ligt in de Duitse buitenlandse politiek nog steeds gevoelig. Zoiets kun je dus alleen maar verklaren met kennis van de Europese geschiedenis. Daarom is deze podcast een mooie aanvulling op de waan van de dag.

History doesn’t repeat itself but it often rhymes  

Ook als Boekestein en De Graaf de bijna cyclische herhalingen in de geschiedenis van Afghanistan (1979-2021) bespreken (zie ook de bespreking van de docu-serie elders op deze blog), kun je concluderen dat historische kennis belangrijk is maar dat het nooit leidt tot een les waar wereldleiders iets van leren. Ondanks de waarschuwingen en twijfels die zijn adviseurs uitspreken maakt Biden anno 2021 dezelfde fouten. Het vliegtuig in Kabul dat bestormd wordt door doodsbange Afghanen, roept meteen de beelden op van de doodsbange Zuid-Vietnamezen die op het ambassade-terrein van de VS aan een helicopter gingen hangen in Saigon in 1973.  Natuurlijk zou een abrupt vertrek van de VS uit Afghanistan leiden tot een overwinning van de Taliban. In die zin trekken we steeds één les uit de geschiedenis.  Dat we niets leren van de geschiedenis. History doesn’t repeat itself but it often rhymes, zei Marc Twain al.      

Top Postings: tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Snel bladeren