zolder Indisch koken Huib de la Rambelje
Home » geheugen » zolder » Supermuis (1972)

Supermuis (1972)

Bekijk de Geheugen Groeve op mijn zolder

supermuis burkunk

Supermuis was mijn anti-held. Ik vond hem niet bijzonder snugger uit zijn ogen kijken. Zijn oren vielen ook altijd voor zijn ogen als je hem optilde. Liet je hem vliegen als Superman dan sloeg dat eigenlijk nergens op want met zijn oren voor zijn ogen maakte hij nou niet een sterke indruk. Ik had intens medelijden met hem.

Een paar jaar zat Supermuis op de vensterbank van mijn kleuterkamer. Nooit speelde ik met hem. Ik was natuurlijk ook een jongen en jongens speelden niet met poppen in die tijd. Dan was je een meisje en dat wilde je niet zijn. Zeker niet als zij zwak en zielig waren.
Superman deed me ook denken aan een volledige mislukking. Hij had iets tragisch. Hij beeldde zich iets in wat hij feitelijk niet was. Hij was helemaal niet Superman. Hij kon helemaal niet vliegen. Een muis was hij ook niet. Hij was eigenlijk niet meer dan een doodgewone pop. Ik zei het wel eens eerlijk tegen hem om hem realiteitszin bij te brengen. Maar dat wilde hij, in al zijn hoogmoed, niet horen. Vergelijkbaar met Buzz Lightyear van Pixar. Dat was ook geen ruimtevaarder maar een pop in een astronautenpak met soms een haperend mechaniek. Hoe hard hij ook bleef schreeuwen ‘OP NAAR DE STERREN, OF DAAR VOORBIJ!’ – hij bleef gewoon een pop. Hybris was een betere naam geweest voor Buzz.

Ik weet nog dat Jeroen Gerritsen, mijn schoolvriendje van de WP in Bilthoven een keer bij mij bleef slapen in mijn kamer. Het moet gezinsgroep 1 geweest zijn. Medewerker Lizzy. Jeroen vond de pop naast mijn bed en begon hard te lachen. Ik schaamde me rot. Jeroen gaf Supermuis een zwiep door de kamer. Hij belandde hard met zijn muizenschedel tegen de lambrisering. Jeroen zei dat muizen niet zulke lange benen en armen hebben. Sindsdien had ik Supermuis verbannen naar een donkere kast.
52 jaar later ligt hij weer op mijn nachtkastje. Ik ga de verwaarlozing in zijn jeugd goed maken.

Top Postings: tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Snel bladeren