header_Jonas_Daniel_Meijerplein_dokwerker burkunk

‘De Stakende Stad:’ 25 februari 1941 spreekt Amsterdam zich uit tegen de jodenvervolging.

*** NPO start

Pics or it didn’t happen‘ 

Van de eerste razzia’s in Amsterdam in 1941 zijn genoeg foto’s gemaakt. Een Duitse soldaat fotografeerde de razzia op het Jonas Daniël Meijerplein die na de oorlog iconisch zijn geworden. De foto’s waren bedoeld voor het thuisfront: SS-leider Heinrich Himmler, die door Rauter, de hoogste SS-baas in Nederland, op de hoogte gesteld was van het verzet dat Joodse knokploegen begonnen tegen te plegen in de Waterloopleinbuurt tegen de provocaties van de NSB en de WA richting de Joodse Amsterdammers . Op één van de foto’s kijkt een jonge man recht in de camera.
In de docu de Stakende Stad uit 2016 proberen Martijn van Haalen en Bernd Wouthuysen deze eerste slachtoffers van de jodenvervolging in Amsterdam een gezicht te geven. Zij interviewen historici maar ook de nog schaarse ooggetuigen.
Juist deze ooggetuige-verslagen zijn interessant. De joodse man Dolf Arondson was in 1941 20 jaar oud. Hij woonde aan de Amstel met zijn vader en broer en probeert diep in zijn geheugen te putten om de gebeurtenissen in februari 1941 te reconstrueren. Met een vergrootglas tuurt hij op de iconische foto’s om misschien iemand te herkennen.
Na 80 jaar lukt het niet meer om zich details te herinneren. Aan het eind van de docu Ik ben zo gepakt hierdoor. Zou een borrel helpen. Wilt u een borrel?


Laatst las ik dat er toch in 2016, na deze docu een foto is opgedoken van de staking. Pffff….
Wel van de razzia’s op 22 en 23 feb 2 dagen daarvoor : Duitse soldaat maakte foto’s vrij uniek want de Duitsers wilde geen beeld. Dolf Arondson was in 1941 al 20 jaar oud. Hij woonde aan de Amstel met zijn vader en broer. Ik ben zo gepakt hierdoor. Zou een borrel helpen. Wilt u een borrel? Jan Sierhuis, echte Amsterdamse kunstschilder. Trotse Amsterdammer, mooie kop
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/75-jaar-na-de-februaristaking-wie-waren-de-slachtoffers~b5d7d633/

Dilemma: het bleef bij die ene staking. Daarna is de deportatie op gang gekomen en nooit meer tegengewerkt. Afgezien van een mislukte aanslag op het bevolkingsregister van het verzet. hebben alle Amsterdammers staan toekijken hoe uiteindelijk 1

Van de circa 140.000 Joden in Nederland werden er 107.000 gedeporteerd en daarvan keerden er slechts 5.200 levend terug: ongeveer 73 procent van hen heeft de Holocaust niet overleefd. Onder de Joden woonachtig in Amsterdam overleefde ongeveer 75% de Holocaust niet.

Titel:  “De Stakende Stad”
Beoordeling:  ***
Genre:  documentaire
Makers: Martijn van Haalen en Bernd Wouthuysen.
Uitzendkanaal: NPO

Op 25 februari 2016 werd herdacht dat het vijfenzeventig jaar geleden is dat de Februaristaking plaatsvond. Zaterdag 22 en zondag 23 februari 1941 pakken de Duitsers voor het eerst, als represaille, 427 willekeurige joodse mannen op en voeren hen af naar een onbekende bestemming. Slechts twee mannen keren na de oorlog levend terug. Deze razzia is de directe aanleiding voor de Februaristaking, drie dagen later. Tijdens de staking, die twee dagen duurt, schiet de bezetter met scherp, met negen doden en vele zwaargewonden als gevolg. Nergens anders in heel bezet Europa heeft het wegvoeren van de joden tot zo’n massaal protest geleid. De documentaire De stakende stad gaat over de dagen die vooraf gaan aan de staking. De verontwaardiging onder de bevolking over de razzia werkt als aanjager op de reeds bestaande arbeidsonrust. De Amsterdamse trambestuurders weigeren uit te rijden en binnen enkele uren hebben vele grote en kleine bedrijven het werk neergelegd. De Amsterdamse ponten brengen duizenden havenarbeiders die mee gaan staken naar het centrum van de stad. De stakende stad is een reconstructie van een prominente verzetsdaad uit de Tweede Wereldoorlog, die zelfs internationaal van betekenis is. Een Duitse soldaat fotografeerde de razzia op het Jonas Daniël Meijerplein. De foto’s blijven bewaard en komen na de oorlog boven water en vinden hun plek in het archief van het NIOD. In de angst en chaos van de razzia merkt bijna niemand dat de soldaat foto’s maakt. Foto’s die zijn bedoeld voor een rapportage aan SS-leider Heinrich Himmler. Op één van de foto’s kijkt een jonge man recht in de camera. Dwars door de lens en zijn belager heen kijkt hij ons aan. Pas vijfenzeventig jaar later weten we misschien wie hij is.

Most discussed