Home Ā» beoordelingscriteria Ā» 5 tanden Ā» De wegen van onze lieve heer zijn ondoorgrondelijk, wreed en onrechtvaardig

De wegen van onze lieve heer zijn ondoorgrondelijk, wreed en onrechtvaardig

Ā šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦· God bestaat en woont in Brussel (cinetree)

Je ligt net lekker in bad en dan gaat de telefoon. Is dat niet onrechtvaardig? Of na een leven van hard werken ga je eindelijk met pensioen en dan word je ongeneeslijk ziek. Natuurrampen, oorlogen, epidemieĆ«n – de een na de andere catastrofe treft de mensheid. Dat is dan gods wil zegt iedereen. Eigenlijk is God een heel naar mannetje dus.

God is een sadist

Titel:  God bestaat en hij woont in Brussel
Beoordeling:  šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·
Genre:  cultfilm, surrealisme
Producent: Jaco van Dormael
Uitzendkanaal: Cinetree


In Le Tout Nouveaux Testament is de dochter van God haar vader spuugzat. Zij vindt hem een sadist omdat hij zoveel mensen laat lijden. Om al dat leed te voorkomen hackt ze zijn computer en stuurt iedereen een sms-je met zijn of haar sterfdatum. Dit leidt tot de gekste taferelen in het land. Haar vader is uitzinnig van woede en zit haar achterna met een bijl. In overleg met haar broer Jezus, besluit ze de verblijfplaats van God te ontvluchten en een gloednieuw testament te schrijven. Daar heb je apostelen bij nodig en een evangelist die alles opschrijft. De dochter weet haar vader te ontvluchten door in de wasmachine te kruipen. Dit blijkt een tunnel te zijn naar buiten, de mensenwereld. Na een lange kruiptocht komt ze uit in een wasmachine die in een wasserette in Brussel staat. Ze opent de klep en stapt de wijde wereld in.


Onder een brug komt zij een dakloze tegen die wel brood ziet in een nieuw testament met meer mededogen voor de mensen. Hij besluit haar te volgen en hun belevenissen op te schrijven. Samen gaan zij op zoek naar 6 nieuwe apostelen, die de 12 apostelen moeten aanvullen. Dat moeten natuurlijk mensen zijn die getekend zijn door het leven. Samen met de twaalf apostelen van haar broer Jezus wordt het een ploeg van 18 personen. 18 want zo groot is een honkbalteam, de favoriete sport van hun moeder.

Gelooft u nog in wonderen?

Een van die personen die apostel wordt is het beeldschone maar verlegen meisje AurƩlie. Zij heeft een armprothese en vindt zichzelf zo lelijk dat ze bang is nooit de ware Jacob te vinden.
Bij alle nieuwe apostelen verricht de dochter van God een klein mirakel. Dit leidt bij AurĆ©lie tot de mooiste scene in de film. De dochter van God geeft het meisje nieuwe moed door haar kunstarm tot leven te wekken en wel zodanig dat de hand een ontroerend ballet uitvoert op de eettafel.

Je moet natuurlijk van het genre houden maar ‘God bestaat en woont in Brussel’ is in zijn genre een topfilm. Met weinig middelen en authentiek acteerwerk wordt een surrealistisch verhaal verteld met doldwaze metaforen en kritische verwijzingen naar de absurde en onrechtvaardige aspecten van de mythe van het christendom. Een geloof dat ons toch zo’n 1900 jaar in haar greep heeft gehad. De dochter van god is typisch zo’n gevoelig maar doortastend meisje dat nog niet besmet is met volwassenheid. En god is een sadistische gek maar dat weet iedereen die op aarde rondloopt en tegenslag heeft meegemaakt.

Marlin zegt:  šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·
(deze film overleeft de tand des tijds met gemak)

šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦·šŸ¦· tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren