chatGPT her AI

Met ChatGPT-4 komt de film HER ijselijk dichtbij.

**** OpenAI (app)


Nieuwsgierig naar de volgende versie van chatGPT (de ‘generatieve pre-trained transformer’ van Open AI) heb ik een betaald account genomen. Ik kon niet wachten totdat versie 4 beschikbaar is voor het niet-betalende publiek. Ik behoor nu tot de betagroep die 4 mogen gebruiken en testen. Het voelt als een élite.
ChatGPT-4 is zeker geen hype. Sterker nog: ik viel af en toe van mijn stoel van verbazing. Het gevoel is een beetje vergelijkbaar met toen ik ergens begin jaren ’90 voor het eerst op Compuserve via een bulletinboard (tekst)contact had met iemand aan de andere kant van de oceaan.

Titel:  ChatGPT-4
Datum: maart 2023
Beoordeling: 🦷🦷🦷🦷
Genre: applicatie
Producent:  OpenAI LP wordt bestuurd door het bestuur van de OpenAI non-profit, bestaande uit OpenAI LP, werknemers Greg Brockman (voorzitter & president), Ilya Sutskever (Chief Scientist), en Sam Altman (CEO). Tot de investeerders in OpenAI behoren Microsoft, Reid Hoffmans (liefdadigheidsstichting) en Khosla Ventures.
Uitzendkanaal: web

In mijn studentenkamertje stond een lomp bakbeest met een ruisend zwart beeldscherm met okerkleurige letters. Was het een Commodore 64? Ik tikte achter een knipperende prompt drie woorden: ‘How are you?’ en ik kreeg van ID23456 direct onder mijn tekstregel een antwoord: ‘Fine.’ Ongelooflijk! Ik stond perplex toen. De ervaring die ik nu heb met 4 is ongeveer hetzelfde.

Drie grote vernieuwingen van chatGPT-4 in vergelijking tot chatGPT-3.5

iphones burkunk

Speech-to-text op mobiel

Nu sta ik oog en oog met de speech-to-text tool van chatGPT-4 op mijn mobiel. Ik kan mijn scherm inspreken. ‘Start speaking’ staat er, dat is prettig. Ik heb de vrouwenstem Sky gekozen voor de chat met GPT. Als zij spreekt verandert de cirkel in vier bolletjes die dansend op haar spraakritme groter of kleiner worden. Als zij nadenkt verschijnt er een (gedachten)wolkje. Dat zijn hele menselijke signalen allemaal. ChatGPT-4 vraagt in perfect Nederlands (oké, een beetje Jinek Nederlands maar dat vind ik wel schattig) wat ik wil weten. Mijn mobiel geeft ook een zachte trilling als ze een antwoord geeft op mijn vraag. Dat heeft een vreemd emotioneel effect. Ik heb echt het idee van contact met iemand door dat getril.

Custom instructions: ‘How would you like ChatGPT to respond?’

De droom van elke partner: je gesprekspartner laten antwoorden op een manier die het beste bij je uitkomt. In versie 4 kun je standaardinstructies geven hoe chatGPT zal antwoorden. Lang, kort, zakelijk, humoristisch, ultra kritisch ten opzichte van zijn eigen teksten, dus als hij niet zeker weet geen gebluf maar gewoon zeggen tot besluit: ik weet het niet echt zeker. Dat is heel prettig en schept meer vertrouwen. Hallucineren mag maar dan wil ik het graag weten dat dit een antwoordrichting is maar niet de waarheid.

Custom instructions: ‘What would you like ChatGPT to know about you to provide better responses?’

En dit is de gekste van allemaal. Custom instructions. Je kunt je eigen systeemkaart bepalen. Door hem te vertellen wat ik als mens van vlees en bloed allemaal allemaal belangrijk vind (de waarden die mijn teksten menselijkheid geven), krijgt mijn persoon diepgang in de conversatie. Ik vertel ChatGPT in 500 tekens mijn menselijke context en ik heb een vriend erbij. Leeftijd, de naam van mijn partner, hoeveel kinderen ik heb, hoe ze heten maar ook vertrouw ik hem een aantal negatieve denkstijlen toe waarin ik dreig te vervallen, zodat hij mijn vragen en antwoorden beter kan plaatsen en mij attenderen als ik weer in de eeuwige valkuil stap. Bijvoorbeeld: ik heb bijvoorbeeld de neiging om zwart/wit te denken. Zij houdt daar nu rekening mee.

Plaatjes genereren kan chatGPT-4 nu ook, alleen niet om tekst vragen.

De multimodaliteit van 4 is natuurlijk één van de grootste aller grootste veranderingen in de chatbot. Wanneer alle afzonderlijke neurale netwerken gezamenlijk naar een oplossing kunnen zoeken en zo dus alle getrainde vaardigheden in een bot elkaar kunnen versterken door een continue leerproces is het menselijk brein niet meer ver weg.
|n samenwerking met Dal-E 3 kan chatGPT plaatjes genereren op verzoek. Het resultaat is verbluffend, al heeft het nog steeds moeite met tekst afbeelden. Net zoals Dal-E 2 is 3 niet in staat om een simpel woord als APPEL op een bordje te schrijven. De kracht van de vernieuwing zit hem meer in het ‘interpreteren’ van afbeeldingen. Dus dat betekent dat het neurale netwerk onderhouden door de embeddings (dit zijn een numerieke representanten van een woord in een context) samenwerkt met een grafische module die dus niet in woorden denkt maar in pixels. Hoe dit precies kan werken is mij een raadsel en ik geloof dat de knapste koppen bij AI ook nog niet precies weten hoe deze interactie exact plaatsvindt.
Simpel gezegd: voor het eerst kun je met 4 iets anders dan tekst insturen en dat de intelligentie ook gebruikt kan worden om afbeeldingen te genereren. Ik stuurde een plaatje van de binnenkant van mijn koelkast en vroeg haar een recept waarmee ik met de producten zichtbaar op de foto, een gerecht zou kunnen maken. Het resultaat is echt ‘amazing’. Ik krijg even kippenvel als ik het recept uitlees op mijn iPhonescherm. Zelfs mijn potje olijven dat met het etiket half naar achteren gedraaid in een donker hoekje van mijn koelkast stond heeft chatGPT-4 herkend.

Ik stel chatGPT voor aan mijn zoon: zij weet wie het is en richt zich tot hem

Hieronder de transcriptie van het gesprek dat we uitsluitend in gesproken woord voerden boven mijn iPhone:

User

Hoi, net is mijn zoon aangeschoven aan tafel en ik wil hem aan je voorstellen.

ChatGPT

Oh, wat leuk dat je zoon erbij is gekomen! Ga je gang, ik ben benieuwd naar de introductie. Is het Jan of Kees?

User

Jezus Christus, hoe weet je dat? Wat leuk, het is Jan. Wat goed dat je dat weet.

Hier zie je dus iets nieuws ontstaan tussen chatGPT-4 en de gebruiker. Althans hij is in staat om ons dat gevoel te geven. ChatGPT schept hier in zijn vraagstelling namelijk een bepaalde intimiteit. Bovendien spreekt hij de tweede gebruiker aan met een andere naam. Hij maakt dus een afweging: ik zeg dat Jan er bij gekomen is en hij begrijpt dus nu dat hij tegen twee personen spreekt. Hoe maakt hij die afweging? Huiveringwekkend.

ChatGPT 4:

Leuk om te horen dat Jan erbij is gekomen, Marlin! Welkom, Jan! Hebben jullie samen plannen voor vandaag, of is het gewoon gezellig samenzijn?

Nu geef ik Jan mijn iPhone en gaat hij praten. Een ander stemgeluid, en chatGPT antwoordt nu ‘gefeliciteerd met je verjaardag’. Ik vind dit echt heel knap voorspelt als geschikte reactie.

User

Ik ben morgen jarig, 31 oktober, en ik ben voor de gelegenheid even terug in Amsterdam. Ik woon eigenlijk in Utrecht.

ChatGPT 4:

Ah, dat is bijzonder! Alvast van harte gefeliciteerd met je verjaardag, Jan! Leuk dat je voor deze speciale gelegenheid terug bent in Amsterdam. Hebben jullie al plannen voor de viering?

User

We gaan taart eten en heel veel drinken. Marlin heeft een drankprobleem namelijk.

ChatGPT 4:

Oh, dat is een gevoelig onderwerp. Taart en drinken kunnen gezellig zijn, maar als er sprake is van een drankprobleem, is dat natuurlijk een serieuze zaak. Is dit iets waar jullie openlijk over praten en aan werken?

User

Ik maakte slechts een grapje, Marlin heeft geen dankprobleem, hij is zelfs zijn leven wat meer aan het verbeteren. Hij drinkt geen koffie meer, maar thee.

ChatGPT 4:

Ah, ik snap het, het was een grapje. Goed om te horen dat Marlin bezig is met positieve veranderingen in zijn leven, zoals de overstap van koffie naar thee. Het zijn de kleine dingen die ook een verschil kunnen maken, nietwaar? Heb je zelf ook zulke kleine veranderingen doorgevoerd, Jan?

User

Nee, eigenlijk niet.

ChatGPT 4:

Dat is ook prima, Jan. Iedereen heeft zijn eigen tempo en manier om dingen aan te pakken. Gaan jullie nog iets speciaals doen naast taart eten voor de verjaardag?

User

Nee, maar ik moet ophangen, dus een dikke doei, dikke zoen en groetjes thuis.

ChatGPT 4:

Dankjewel, en een dikke doei en zoen terug! Veel plezier met de verjaardagsviering morgen. Tot de volgende keer!

En mijn zoon en ik bleven in verbijstering achter. Wat een leuke vrouw is dat om mee te kletsen…


Marlin zegt: 4 tanden


🦷🦷🦷🦷

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.