Home » beoordelingscriteria » 4 tanden » ‘Leopold II’ , koning van België, koloniaal despoot en visionair

‘Leopold II’ , koning van België, koloniaal despoot en visionair

De meeste podcasts over een controversieel historisch figuur halen de spanning uit het verhaal door afkeuring te laten doorklinken. Daar heeft meesterverteller Johan op de Beeck van het Belgische Klara geen last van.

 **** Klara  (podcast)

Wat is nu een goede podcast? Gewoon een radio-interview online zetten is het volgens mij niet. Een podcast is verhalend, het liefst een vervolgverhaal, maar het hoeft niet een volledig hoorspel te worden met een plot, het geluid van piepende deuren en aanzwellende achtergrondmuziek als het spannend wordt. Misschien is het belangrijkste criterium dat de spreker boeiend kan vertellen.
Zulke podcasts brengen ze uit bij Klara (Klassieke Radio, België). De onderwerpen zijn divers en omdat het een klassieke radiozender betreft, is de muziek altijd goed gekozen. Ik luister nu met veel plezier naar ‘Leopold II’, een podcast over de markante tweede koning van België. Hij volgde Leopold I op in 1865 en wilde België in de tweede helft van de 19e eeuw opstoten in de ‘vaart der volkeren’. Wat de podcast zo fascinerend maakt is vooral de vertelstijl van meesterverteller Johan op de Beeck. Je hangt zogezegd aan zijn lippen.

Titel: Leopold II. (2020)
Beoordeling: ****
Medium: podcast
Genre:  geschiedenis
Host: Johan Op de Beeck
Uitzendkanaal: Klara (Klassieke Radio, België)

Podcast over Leopold II heeft goede verhouding muziek en gesproken woord

De compositie van de podcast, dat wil zeggen de verhouding tussen muziek en gesproken woord, is goed in balans. Soms een lang klassiek stuk muziek om als luisteraar even op adem te komen. Soms grijpt de enthousiaste verteller Johan op de Beeck terug op de originele bron. Dan citeert hij in de ik-vorm een persoonlijke brief van de jonge Leopold aan zijn vrouw. Of we horen een belangrijke toespraak die Leopold II. hield voor de Belgische senaat. Door zijn Vlaamse tongval heb je meteen het idee dat je aanwezig bent in het België van de 19e eeuw. Een tijd waarin een koning met het grootste gemak kan beweren dat dwangarbeid op de rubberplantages in Afrika noodzakelijk is om ‘de indolente inboorlingen’ tot activiteit te bewegen. Daarna vervolgt de verteller weer met enige distantie zijn verhaal. Gelukkig is de politieke correctheid van de verteller matig. In die zin is de podcast een verademing. De meeste podcasts over een historisch onderwerp halen de spanning volledig uit zo’n controversieel figuur door een afkeuring te laten doorklinken in het verhaal. Daar heeft Johan op de Beeck gelukkig geen last van. Hij leeft zich in en laat de keuze aan de luisteraar.

Je moet natuurlijk wat betreft deze podcast wel geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van ons kleine buurlandje. België, pas sinds 1840 een onafhankelijk koninkrijk wilde in de ‘eeuw van vooruitgang’ ook mee doen met de Europese expansie. De geo-politieke ambities van Leopold II staan symbool voor een eeuw waarin de Europese grootmachten de wereldtaart definitief verdelen en een systeem van uitbuiting perfectioneren. Leopold keek daarbij met grote bewondering naar de Nederlandse koning die Nederlands-Indie via de Nederlandse Handelsmaatschappij slim wist te exploiteren.

Koning Leopold II: massamoordenaar, megalomaan bouwheer of filantroop?

Kortom: een podcast waarin een excentriekeling centraal staat.
“Hij was ongeveer 1 m 90, daar is iedereen het over eens. Maar over al de rest zijn de meningen, op z’n zachtst gezegd, enorm verdeeld. Massa-moordenaar, koning met twee kronen, megalomaan bouwheer, filantroop, ongenadig despoot, meesterstrateeg, visionair, sluwe vos, hoerenloper … “

🦷🦷🦷🦷🦷 tips over kunstwerken die een overweldigende en duurzame ervaring achterlaten die het leven ietsje mooier maken…

Blader door alle onderwerpen

Snel bladeren