Lojong (1d): het kunnen loslaten van zowel zin als tegenzin, is een voorwaarde voor geluk


 

I. begin met beginnen

BEREID JE VOOR

HET KUNNEN LOSLATEN VAN ZOWEL ZIN ALS TEGENZIN IS EEN VOORWAARDE VOOR GELUK

Contemplate that as long as you are too focused on self-importance and too caught up in thinking about how you are good or bad, you will experience suffering. Obsessing about getting what you want and avoiding what you don’t want does not result in happiness; Ego.

lojong burkunk


Slogan 1: Bereid je voor – Geluk als werkwoord

Ongemak vermijden is veel meer een gewoonte dan een bewuste keus. En daardoor onttrekt de wijze waarop ik dat doe zich ook aan mijn bewustzijn. Ik kan mezelf prijzen dat ik goed voor mezelf zorg, ik kan mezelf opluchting of inspiratie aanpraten. Ik kan me verschansen in een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, ik kan me vervreemd voelen en mijn omgeving afwijzen, ik kan verharden in verwijt. Wat ik ook doe, steeds zal ik het gevoel hebben dat wat ik voel en denk klopt zonder te vermoeden dat het ook een uitdrukking kan zijn van mijn onwil en misschien onvermogen om aanwezig te blijven bij mijn ongemak. 

Als het ongemakkelijk wordt heb ik altijd de keus: ik blijf erbij, of ik wend me er vanaf. En beide hebben een uitwerking, maar een heel verschillende. 

Accepteren is je niet afwenden als het ongemakkelijk wordt. Accepteren is ook los kunnen laten als wat makkelijk is voorbijgaat. Accepteren is niet lijdzaam ondergaan; het betekent ‘aannemen’, ‘aanvaarden’ om er iets mee te doen. 

Om je geest te trainen is doen het sleutelwoord. ‘Je leven is kostbaar’ is geen bewering waar je het wel, niet of soms mee eens bent, het is iets om te doen. Maak er een werkwoord van. Maak ook een werkwoord van: ‘Je leven is vergankelijk’, en van: ‘Alles heeft een uitwerking’. Zet deze drie werkwoorden onder elkaar en zet daaronder je werkwoord voor ‘geluk’. Zo maak je voor jezelf zichtbaar wat je te doen staan. Zo bereid je je voor op de training van de geest. Zo train je je geest. 
Ik kwam op:

vergroten en verkleinen

(je leven is kostbaar)

aanvaarden

(alles vergankelijk)

bewust zijn

(alles heeft een uitwerking)

stoppen met streven

(= geluk =)

(vrij naar Norman Fischer, Training in compassie – Zen Teachings on the Practice of Lojong en de zenlessen van Arthur Nieuwendijk, Zen.nl Amsterdam)

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.